• Ședința dintre premier și primari s-a încheiat
  • Emil Boc: „Carantina trebuie să devină soluția extremă și de evitat cu orice preț”
  • Mihai Chirica: „Degeaba carantinăm un oraș mare dacă în linii generale în România situația e destul de grea”

Ședința dintre premier și primari s-a încheiat. Florin Cîțu a discutat cu edilii pentru a identifica soluții pentru a fi evitată carantina în masă.

Primarul din Buzău, Constantin Toma, a spus la Aleph News că prim-ministrul Cîțu a făcut un apel către toți edilii să se implice mai mult în lupta împotriva valului 3 de COVID-19. De asemenea, Constantin Toma a spus că printre probleme ridicate de primari se numără și faptul că ei nu fac parte din Comitetele pentru Situații de Urgență, iar de cele mai multe ori află informațiile din presă.

„O problemă a fost faptul că noi nu suntem membri în Comitetele Județene pentru Situații de Urgență și de cele mai multe ori aflăm din presă că a fost luată o decizie în orașul nostru fără să fim implicați. Este o lipsă în legislație pe această problemă. Am cerut modificare, dar noi mai cerut-o și înainte și nu s-a întamplat nimic”, a spus primarul din Buzău.

Recomandări

MENIU A LA GREC
ȘOȘOACĂ INTRĂ ÎN CURSA PENTRU PMB
AVEREA LUI MUSK CREȘTE
TURIST ÎN AL NOUĂLEA CER
MUSK FACE CONCEDIERI LA TESLA
O LUNĂ DE SCHENGEN

O altă problemă ridicată de primari este aceea a vaccinării.

„Este vorba despre mărirea plafonului pentru achizițiile directe pe consumabile și restul. În acest moment nu se poate achiziționa direct decât maxim 30.000 de euro. Domnul prim-ministru a promis că se va implica”, a adăugat Constantin Toma.

Incidența din Cluj a ajuns la 5,4. Primarul Emil Boc a vorbit în direct la Aleph News despre posibilitatea carantinării orașului.

„Carantina trebuie să devină soluția extremă și de evitat cu orice preț. Trebuie pus accent pe soluții alternative. Premierul a fost foarte clar, spunând carantina este ultima soluție și trebuie să gasim un echilibru între măsuri de protecție și menținerea deschisă a economiei”, a spus Emil Boc.

Emil Boc: „Trebuie introduse anumite măsuri restrictive pentru weekend”

Primarul Clujului a oferit și câteva soluții care ar duce la scăderea numărului de cazuri de COVID-19.

„Vaccinare masivă, găsirea de soluții pentru a menține entuziasmul populației pentru vaccinat. 70.000 de persoane sunt pe listele de așteptare în Cluj”, a declarat Emil Boc. „Trebuie introduse anumite măsuri restrictive pentru weekend acolo unde rata de infectare depășește un anumit proces. Posibila restricționare a numărului de persoane într-un mall.”

Primarul orașului Iași, Mihai Chirica, a spus la Aleph News că România nu trebuie să renunțe la a sărbători Paștele, dar trebuie abordată responsabil.

„Degeaba carantinăm un oraș mare dacă în linii generale, România situația e destul de grea, am depaășit pragul de 3 la mie pe țară și este nevoie de o abordare globală. Vine Paștele. Asta nu înseamnă că va trebui să renunțăm la cea mai importantă sărbătoare religioasă, dar trebuie să o abordăm responsabil”, a spus Mihai Chirica.

Vor fi introduse mai multe restricții de Paște

„Va fi o discuție între conducerea Bisericii Ortodoxe Române, a Bisericii Catolice și Guvernul României referitor la acest lucru. Cu siguranță vor fi măsuri. (…) Nu ne punem problema restricționării prezenței credincioșilor dacă vorbim despre Paște, ci a posibilității de a evita îmbulzeala”, a adăugat Mihai Chirica.