Ce drepturi pierd foștii președinți care au fost colaboratori ai Securității. Legea merge la promulgare către Iohannis

Foștii președinți își pierd drepturile dacă au fost colaboratori ai Securității. Camera Deputaților a decis acest lucru, iar legea merge la promulgare către Klaus Iohannis.

Ce drepturi pierde un fost președinte?

Potrivit Legii 406 din 2001, privind acordarea unor drepturi persoanelor care au avut calitatea de şef al statului român, un fost președinte are mai multe beneficii. De exemplu, primește gratuit o locuință de protocol, dar și o indemnizație lunară la nivelul de 75% din suma pe care o primește președintele în funcție. Un fost președinte este păzit de SPP și primește și autoturism. Deci un președinte pierde aceste avantaje dacă este dovedit colaborator al Securității.

Procedural, cum se poate dovedi că o persoană a fost colaboratoare a Securității?

Un judecător este cel care decide acest lucru. CNSAS este instituția care depune în instanță o acțiune, cu toate probele identificate și solicită constatarea că o persoană a colaborat cu Securitatea. În timpul procesului, persoana în cauză își formulează, la rândul ei, o apărare.

Spre exemplu, în 2019, Curtea de Apel Bucureşti a admis solicitarea CNSAS şi a decis că fostul preşedinte Traian Băsescu a colaborat cu Securitatea comunistă. Însă acesta a formulat recurs și se va judeca la Înalta Curte.

Exit mobile version