• Viața pe Terra peste 30 de ani va fi dominată de crize și foamete.
  • Estimare GIEC: Depăşirea cu 1,5 grade Celsius ar putea antrena “treptat, consecinţe grave, timp de secole, uneori ireversibile”.
  • În oraşe, la o creştere a temperaturilor cu 1,5 grade Celsius, alte 350 de milioane de persoane vor fi expuşi penuriei de apă.

Schimbările climatice vor remodela în mod fundamental viața pe Pământ în deceniile următoare, chiar dacă oamenii ar putea reduce emisiile de gaze cu efect de seră, avertizează într-un raport specialiştii de la Grupul interguvernamental de experţi în evoluţia climei, organism al ONU, obținut de AFP.

„Ce e mai rău urmează să vină, cu implicaţii asupra vieţii copiilor şi nepoţilor noştri, mult mai mari decât asupra noastră”, scrie GIEC.

Clima s-a schimbat deja. În timp ce creşterea temperaturilor medii de la mijlocul secolului al XIX-lea a atins 1,1 grade Celsius, efectele sunt deja grave şi vor fi din ce în ce mai violente, chiar dacă emisiile de CO2 sunt reduse. Iar fiinţele vii – umane sau nu – cel mai puţin vinovate pentru aceste emisii sunt, în mod ironic, cele care vor suferi cel mai mult.

Recomandări

AVERTISMENTUL LUI PUTIN CĂTRE OCCIDENT
CUM DEVII MAI PRODUCTIV LA MUNCĂ
ZIUA MONDIALĂ A RECICLĂRII
CUM VA FI VIAȚA ÎN WOVEN CITY
BIDEN FACE BANI PENTRU CAMPANIE
MACRON VA CERE ÎNCETAREA FOCULUI ÎN UCRAINA

Pentru unele animale şi soiuri de plante, poate fi chiar prea târziu: „Chiar şi la + 1,5 grade Celsius, condiţiile de viaţă se vor schimba dincolo de capacitatea anumitor organisme de a se adapta”, subliniază raportul, menţionând recifele de corali de care depinde jumătate de miliard de persoane.

În viitorul imediat, unele regiuni – estul Braziliei, Asia de Sud-Est, Marea Mediterană, China centrală și aproape toate zonele de coastă – ar putea fi afectate de catastrofe meteo simultane: caniculă, secetă, ciclon, incendii, inundaţii, boli transmise de ţânţari.

Recifele de corali – ecosisteme de care depind o jumătate de miliard de oameni – sunt un exemplu. 

Raportul de evaluare are 4.000 de pagini și este mult mai alarmist decât precedentul din 2014. Scopul lui este de a influența deciziile politice privind lupta împotriva schimbărilor climatice.

Varianta oficială a raportului va fi publicată abia în februarie 2022, după aprobarea sa prin consens de către cele 195 de state membre.

Foamete și penurie de apă

Chiar şi limitând creşterea la 2 grade Celsius, alte până la 80 de milioane de persoane vor suferi de foamete până în 2050 şi 130 de milioane ar putea ajunge la sărăcie extremă în decurs de zece ani.

„Avem nevoie de o transformare radicală a proceselor şi a comportamentelor la toate nivelurile: indivizi, comunităţi, companii, instituţii şi guvern. Trebuie să ne redefinim modul de viaţă şi consumul”, concluzionează experţii GIEC