• Femeile sunt slab reprezentate în noul Parlament.
  • Din cei 466 de parlamentari, doar 82 sunt femei.
  • Ponderea femeilor parlamentar a scăzut față de legislatura anterioară, de la 19 la 17%.

Femeile vor avea mai puține reprezentante în Parlament, pentru următorii patru ani. Acest lucru aduce efecte destul de puternice în rândul femeilor din categoriile vulnerabile, care se așteaptă ca cineva să le apere interesele. Asta pentru că, bărbaților le este dificil să empatizeze pe deplin cu nevoile acestora.

Cu toate acestea, unii membri ai Parlamentului simt de pe-acum lipsa colegelor. „Mie îmi plac femeile în Parlament și mi-au plăcut întotdeauna.”, spune Florin Roman, deputat PNL.

Femeile sunt mai puțin în politică. E un soi de caracteristică a politicii din România din ultimii 30 de ani.”, a spus Dan Vîlceanu, deputat PNL.

Recomandări

FII BOGAT ÎN ROMÂNIA
MATTY HEALY, DESPRE ALBUMUL LUI SWIFT
DE LA GOYA LA... YOGA
ZIUA INTERNAȚIONALĂ A STRIGĂTULUI
CHETĂ PENTRU SPORTIVII ROMÂNI
BLIKEN AJUNGE ÎN CHINA

Doar 17 la sută dintre viitorii senatori şi deputaţi sunt femei. În ultimii patru ani au fost 19 procente. Acum numai 82 de doamne au câştigat încrederea votanţilor în data de 6 decembrie. Mult prea puţin spun cele care au prins un loc.

Județe fără nicio femeie parlamentar

În Alba, Arad, Bihor şi Botoşani nu e nicio femeie parlamentar. Unele doamne parlamentar spun că femeilor le este teamă să își susțină punctul de vedere, atunci când vine vorba de politică.

Nu au curaj, fie consideră că politica e mai mult pentru bărbaţi. Acum ştiţi cum se spune că în spatele fiecărui bărbtat e o femeie puternică. Nu putem şti niciodată ce fac doamnele.”, spune Elena Hărătău, deputat PNL.

Spun cu tristețe, listele nu arată deloc bine. Regret acest lucru.”, a afirmat Cristina Trăilă, deputat PNL.

Altele sunt mult mai încrezătoare. „Ce să spun. Cred că o femeie face cât vreo 20-30 de bărbaţi”, spune Dian Șoșoacă, senatoare AUR.

Excepții puține

Una peste alta, excepțiile sunt puține. Bucureşti şi Dolj sunt pe listă.

Sunt deputat de Bucreşti au intrat nouă femei și opt bărbați”, spune Cristina Prună, deputat USR

Reprezint judeţul Dolj, suntem patru doamne deputat şi un domn deputat.”, a explicat Laura Vicol, deputat PSD.

Interese politice și reprezentare

Slaba reprezentare a femeilor în Parlament nu poate fi egală cu lipsa de interes a femeilor pentru politică. Unul dintre factorii care au contribuit la acest rezultat este și distribuirea candidaților pe listele electorale.

Acest proces este realizat în interiorul fiecărui pardid, în care numirile se fac pe criterii politice, iar ariile de interes fac absrtacție uneori și de nevoile categoriilor vulnerabile a căror interese și drepturi trebuie discutate în Parlament.

Anul acesta, din totalul de candidați plasați pe liste, doar 29 la sută au fost femei. Cele mai multe au venit din partea Partidului Ecologist Român, peste 36 de procente.

La coadă cu reprezentarea femeilor în Parlament

România se află pe locul 94 în lume la numărul de femei parlamentar. Stăm mai rău decât vecinii noştri din Bulgaria şi Polonia.

Câte femei parlamentar sunt

Senat: 21 de femei din 136 parlamentari – 15.44%
Camera Deputaților: 61 de femei din 330 parlamentari – 18.54%
Total: 82 de femei din 466 parlamentari – 17.59%

Câte femei parlamentar sunt în alte țări

Franța: 228 din 577 parlamentari
Belgia: 61 din 150 de parlamentari
Spania: 154 din 350 de parlamentari
Germania: 221 din 709 de parlamentari
Bulgaria: 64 din 240 de parlamentari
Polonia: 132 din 460 de parlamentari