• Țările sărace au rămas în urmă cu procesul vaccinării
  • COVAX este un program care poate distribui echitabil vaccinul împotriva noului coronavirus, peste tot în lume
  • Acesta face parte din din Accelerator Access to COVID-19 Tools (ACT) Accelerator
  • Este singura inițiativă globală care lucrează cu guvernele și producătorii pentru a se asigura că vaccinurile COVID-19

Pe măsură ce țările bogate se luptă pentru a-și vaccina cetățenii populațiile împotriva COVID-19, națiunile mai sărace au rămas în urmă, în cea mai mare campanie de vaccinare din istorie, notează ABC.

Cu toate acestea, un sistem global de partajare a vaccinurilor are ca scop asigurarea accesului rapid și echitabil la vaccinuri pentru toate țările, indiferent de venit.  Deși există o serie de obstacole, inițiativa COVID-19 Vaccine Global Access (COVAX) poate fi cea mai bună metodă pentru imunizarea mondială împotriva noului coronavirus.

Ce este COVAX

COVAX este un program care poate distribui echitabil vaccinul împotriva noului coronavirus, peste tot în lume.

Recomandări

ISRAELUL A ATACAT IRANUL
CINE ÎNCEARCĂ SĂ-L ASASINEZE PE ZELENSKI?
ONU DECIDE DACĂ RECUNOAȘTE SAU NU AUTORITATEA PALESTINIANĂ
CE SECRETE ASCUNDE CHINA
CUM ÎNGRIJEȘTI MEDIUL ÎNCONJURĂTOR
FRANCEZII SUNT PESIMIȘTII EUROPEI

Acesta face parte din din Accelerator Access to COVID-19 Tools (ACT) Accelerator, un cadru pentru colaborare globală care a fost creat ca răspuns la un apel din partea liderilor G20 în martie 2020, de la începutul pandemiei de coronavirus.

Acesta a fost lansat ulterior de către World Organizația pentru Sănătate (OMS), Comisia Europeană, Franța și Fundația Bill & Melinda Gates în aprilie 2020. Acceleratorul ACT este alcătuit din trei piloni: Diagnostic, terapie și vaccinuri, potrivit OMS.

COVAX este pilonul vaccinurilor și este co-administrat de trei agenții partenere: Gavi, Alianța pentru vaccinuri (Gavi), Coaliția pentru inovații pentru pregătirea epidemiei (CEPI) și OMS. 

Este singura inițiativă globală care lucrează cu guvernele și producătorii pentru a se asigura că vaccinurile COVID-19 sunt disponibile la nivel mondial atât pentru țările cu venituri mai mari, cât și pentru cele cu venituri mai mici.

Ce scop are

Scopul inițial este de a procura și distribui echitabil 2 miliarde de doze de vaccinuri COVID-19, în aproape 200 de țări și economii până la sfârșitul anului 2021.

Programul își propune să facă acest lucru, printr intermediului mecanismului, „COVAX Facility”, creat de Gavi.

Acest lucru ar trebui să fie suficient pentru a proteja persoanele vulnerabile și cu risc ridicat, precum și lucrătorii din domeniul sănătății din prima linie.