• O încetare a focului ar opri cel mai mortal război.
  • Ofensiva Israelului a ucis peste 40.000 de palestinieni.
  • Hezbollah din Liban a lansat drone și rachete în Israel aproape zilnic.

O încetare a focului ar opri cel mai mortal război purtat vreodată între israelieni și palestinieni, un conflict care a destabilizat Orientul Mijlociu și a stârnit proteste la nivel mondial, srie The Guardian.

Ofensiva Israelului a ucis peste 40.000 de palestinieni în Gaza, potrivit oficialilor din domeniul sănătății. Marea majoritate a populației a fost strămutată, adesea de mai multe ori. Sute de mii de oameni sunt strânși în tabere de corturi, sectorul sănătății s-a prăbușit în mare măsură și cartiere întregi au fost distruse.

Atacul condus de Hamas din 7 octombrie a ucis aproximativ 1.200 de persoane, majoritatea civili, și i-a văzut pe militanți răpind aproximativ 250 de ostatici. Aproximativ 110 ostatici sunt încă în Gaza, autoritățile israeliene spunând că aproximativ o treime sunt morți. Peste 100 de ostatici au fost eliberați în timpul unei încetări a focului de o săptămână în noiembrie.

Hezbollah din Liban a lansat drone și rachete în Israel aproape zilnic de la începutul războiului, iar Israelul a răspuns cu lovituri aeriene și artilerie. Violența a escaladat, forțând zeci de mii de oameni să-și părăsească casele de pe ambele părți ale graniței.

Hezbollah a promis un atac și mai sever – fără a spune când sau cum – ca răspuns la uciderea luna trecută a lui Fuad Shukur, unul dintre comandanții săi de top, într-un atac aerian israelian la Beirut. Iranul și Israelul au făcut schimb de foc direct în aprilie și mulți se tem să se repete dacă Iranul își va îndeplini amenințarea de a răzbuna uciderea liderului de vârf al Hamas, Ismail Haniyeh, la Teheran. Hezbollah a spus că își va opri operațiunile de-a lungul graniței dacă va fi pace în Gaza.

Care sunt punctele de blocare?

Cele două părți au lucrat la o propunere în evoluție pentru un proces în trei faze în care Hamas ar elibera toți ostaticii în schimbul eliberării prizonierilor palestinieni, o retragere israeliană din Gaza și o încetare a focului de durată.

Președintele Joe Biden s-a declarat în favoarea propunerii într-un discurs din 31 mai, iar Consiliul de Securitate al ONU a aprobat-o. Dar de atunci, Hamas a propus „amendamente”, iar Israelul a cerut „clarificări”, fiecare parte acuzându-l pe cealaltă că face noi cereri pe care nu le poate accepta.

Hamas vrea asigurări că Israelul nu va relua războiul după ce primul lot de ostatici – aproximativ 30 dintre cei mai vulnerabili – vor fi eliberați. Israelul dorește să se asigure că negocierile nu se prelungesc la nesfârșit în a doua fază, în care ostaticii vii rămași, inclusiv soldații bărbați, vor fi eliberați.

Netanyahu a cerut, de asemenea, în ultimele săptămâni ca Israelul să mențină o prezență militară de-a lungul graniței Gaza-Egipt, despre care consideră că este necesară pentru a opri rearmarea și regruparea Hamas și a altor miliții.

Recomandări

23 DE ANI DE LA 9/11
A.I. ANALIZEAZĂ DEBATE-UL
TUNELURILE GROAZEI
E OFICIAL!
DIRECȚIA MALL
HARRIS VS. TRUMP

Cine decide dacă există o încetare a focului?

Orice înțelegere ar trebui să fie acceptată de Netanyahu și Yahya Sinwar, care au ajutat la organizarea atacului din 7 octombrie și au devenit liderul general al Hamas după ce Haniyeh a fost ucis.

Netanyahu se confruntă cu presiuni intense din partea familiilor ostaticilor și a majorității publicului israelian pentru a ajunge la o înțelegere. Însă liderii de extremă dreaptă din coaliția sa au amenințat că vor doborî guvernul dacă el admite prea multe.

Între timp, Sinwar se ascunde în Gaza, probabil în adâncul rețelei vaste de tuneluri a Hamas, și a păstrat o linie dură pe tot parcursul discuțiilor. De asemenea, el se află în fruntea listei celor mai căutate persoane din Israel, ridicând întrebări despre ce se întâmplă dacă este ucis.

În trecut, a durat câteva zile pentru ca negociatorii Hamas să trimită propuneri lui Sinwar și să primească feedback-ul acestuia. Asta înseamnă că, chiar și atunci când munca de elaborare a celei mai recente propuneri va fi finalizată, probabil că ar dura o săptămână sau mai mult pentru ca Hamas să răspundă oficial la aceasta. Când Hamas a acceptat o propunere anterioară în mai, au izbucnit sărbători spontane – dar aceste speranțe au fost în năruite.

Grupurile de ajutor au cerut o încetare a focului încă de la începutul războiului, spunând că este singura modalitate de a asigura că alimentele și ajutorul umanitar necesar cu disperare ajung în Gaza.

Citește și