Ce este ”Long Covid”. Poate afecta organismul în patru moduri diferite

Covid Sursă: Profimedia
  • Pentru unii oameni infecția cu Covid-19 poate fi o boală pe termen lung, afirmă un raport al Institutului Național pentru Cercetări în Sănătate din Marea Britanie.
  • Infecția de lungă durată cu coronavirus poate afecta organismul în patru moduri diferite.
  • „Covid de lungă durată” se poate manifesta nu doar la cei care au fost în stare gravă și au fost internați o perioadă lungă, dar și la cei care au avut o infecție ușoară.

Majorității oamenilor li se spune că de pe urma infecțiilor ușoare cu coronavirus se vor recupera în două săptămâni, iar dintr-o formă mai severă a bolii își vor reveni în trei săptămâni. Un studiu recent al Institutului Național pentru Cercetări în Sănătate din Marea Britanie arată însă că mii de oameni ar putea trăi cu un „Covid de lungă durată” sau ”Long Covid” relatează BBC News.

Din interviuri la care au participat 14 membri ai unui grup de sprijin al celor afectați de mult timp cu Covid, de pe Facebook și din cele mai recente cercetări publicate, reiese că este vorba de simptome recurente, care afectează totul, de la respirație, creier, inimă și sistem cardiovascular până la rinichi, intestin, ficat și  piele.

Aceste simptome pot fi asociate cu patru sindroame diferite:

  • leziuni permanente la nivelul plămânilor și al inimii
  • sindromul de post-terapie intensivă
  • sindromul de oboseală post-virală
  • simptome persistente de Covid-19.

Unii dintre cei afectați în acest fel au fost internați o perioadă lungă cu Covid-19, în stare gravă, dar alții, care au avut o infecție ușoară, nici măcar nu au fost testați sau diagnosticați vreodată, dar simptomele au devenit mai severe în timp. Autorul raportului, dr. Elaine Maxwell, a declarat că există persoane care nu au fost înregistrate cu Covid, dar pot suferi mai mult decât cineva care a primit ventilație mecanică timp de câteva săptămâni.