• Swift, acronimul de la Society for World Interbank Financial Telecommunication (Societatea pentru Telecomunicații Financiare Interbancare Mondiale), este o platformă care conectează aproximativ 11.000 de instituții financiare din întreaga lume, în peste 200 de țări.
  • Excluderea Rusiei din reţeaua de telecomunicaţii bancare ar provoca grave întreruperi în economie şi ar restricţiona puternic accesul ţării pe pieţele financiare internaţionale.
  • Excluderea băncilor iraniene de la această reţea, în anul 2012, s-a soldat cu reducerea dramatică a exporturilor de petrol.

În ciuda recursului său punitiv, deconectarea de la SWIFT ar putea să nu aibă efectul scontat. Sistemul bancar ar fi grav afectat, deoarece nu ar mai putea efectua încasări și plăți internaționale cu restul entităților care utilizează acest sistem.

Atacul Rusiei asupra Ucrainei, care a început în urmă cu mai mult de 48 de ore, a pus pe masă una dintre cele mai puternice arme de presiune economică cu care pot acționa țările UE: blocarea sistemului Swift. Țările UE dezbat excluderea gigantului rus din sistemul care determină codurile bancare necesare pentru a efectua sau a primi orice transfer internațional, ceea ce s-ar putea dovedi un instrument foarte util în izolarea economică a Rusiei.

Ce este SWIFT

Swift, acronimul de la Society for World Interbank Financial Telecommunication (Societatea pentru Telecomunicații Financiare Interbancare Mondiale), este o platformă care conectează aproximativ 11.000 de instituții financiare din întreaga lume, în peste 200 de țări, și reprezintă un pilon fundamental al sistemului financiar internațional. Cu sediul central în Belgia, este o cooperativă formată dintr-un consiliu de administrație format din 25 de membri și condusă, începând cu 1 iulie 2019, de spaniolul Javier Pérez-Tasso.

Recomandări

OFICIAL ÎN SCHENGEN
CE CÂȘTIGI LA GALA ZF?
PUTIN TESTEAZĂ ORȘENIK
BIDEN RESPINGE ICC
MANDAT PENTRU BIBI
VREMEA REA ÎNCHIDE A1

Deocamdată, măsura de a deconecta Rusia de la SWIFT rămâne în afara listei de sancțiuni trasate de Occident

De ce această reticență?

Există trei motive. În primul rând, impactul asupra Rusiei. Kremlinul se pregătește pentru posibilitatea de a fi izolat rapid încă din 2014, când America a lansat această idee ca pedeapsă pentru invazia Crimeei. Excluderea ar declanșa o fugă de capital și o fugă a firmelor și băncilor care se bazează pe finanțarea externă, dar mecanismele de adaptare ar intra curând în funcțiune.

Băncile rusești și partenerii lor străini ar folosi alte mijloace de comunicare. Iar tranzacțiile ar migra în masă către spfs, o alternativă rusă la SWIFT, care nu este nici pe departe la fel de omniprezentă și sofisticată, dar totuși utilizabilă. Acest lucru ar provoca unele perturbări – dar nu un dezastru. În timp, investițiile în spfs ar face ca sistemul să devină mai rapid.

În al doilea rând, Occidentul, și în special țările europene, s-ar confrunta cu costuri pe termen scurt. SWIFT a deconectat băncile iraniene în 2018, dar Rusia este mult mai mare. Rusia este al cincilea cel mai mare partener comercial al UE. Este sursa a 35 % din aprovizionarea cu gaze a Europei și găzduiește active ale UE în valoare de 310 miliarde de euro (350 de miliarde de dolari). Dacă Rusia ar fi izolată rapid, cumpărătorii internaționali ar putea plăti mai greu pentru aprovizionarea sa cu energie; de asemenea, ar putea provoca represalii din partea Rusiei.

În ultimul rând, utilizarea SWIFT ca armă împotriva Rusiei ar putea afecta interesele americane pe termen lung. America deține controlul asupra finanțelor internaționale datorită dominației dolarului și rolului său preeminent în sistemele de decontare globale. Politizarea suplimentară a SWIFT ar oferi Chinei un stimulent pentru a consolida CIPS, rivalul său cu SWIFT pentru plățile transfrontaliere în yuani. De asemenea, ar ajuta China să curteze orice țară cu relații dificile cu America care caută alternative. Printre membrii săi se numără deja câteva bănci străine mari. Până la sfârșitul anului 2021, avea un volum mediu zilnic de tranzacții de 310 miliarde de yuani (50 de miliarde de dolari) – mult în urma volumului estimat de swift, de 400 de miliarde de dolari, dar aproape dublu față de volumul înregistrat cu un an înainte.

Ce ar însemna excluderea pentru Rusia?

Excluderea Rusiei din reţeaua de telecomunicaţii bancare ar provoca grave întreruperi în economie şi ar restricţiona puternic accesul ţării pe pieţele financiare internaţionale.

Măsura ar îngreuna tranzacţiile de capital pentru firmele şi persoanele private, afectând semnificativ comercializarea petrolului şi gazului, care se bazează pe SWIFT pentru transferurile de fonduri. Ar restricţiona, de asemenea, capacitatea Rusiei de a investi sau a de a se împrumuta la distanţă.

Excluderea băncilor iraniene de la această reţea, în anul 2012, s-a soldat cu reducerea dramatică a exporturilor de petrol.

Instituţiile financiare din Rusia ar putea folosi alte canale, precum telefoane, servicii de mesagerie sau clasicul serviciu de e-mail ca alternative şi modalităţi de plată cu statele care nu au impus sancţiuni. Dar alternativele nu sunt la fel de eficiente şi sigure precum SWIFT şi ar putea atrage costuri majorate şi scăderi semnificative în volumul tranzacţiilor.

Rusia a dezvoltat o reţea proprie de comunicaţii interbancare numită SPFS. Sistemul, care sprijină aproximativ o cincime din totalul transferurilor de fonduri interne, nu ar putea face faţă volumului şi nu s-ar putea compara din punctul de vedere al eficienţei cu SWIFT. 

Utilizarea Swift este „o armă nucleară financiară”, deoarece permite instituțiilor financiare rusești să blocheze accesul la tranzacțiile cu restul lumii, a declarat Le Maire după o reuniune a miniștrilor europeni ai economiei și finanțelor privind consecințele economice ale invaziei Rusiei în Ucraina. Le Maire a anunțat vineri că UE va studia „în următoarele ore” posibila blocare a Rusiei.

La rândul său, șeful diplomației europene și vicepreședinte al Comisiei, Josep Borrell, a dat asigurări vineri că, dacă sancțiunile aplicate Rusiei nu au inclus excluderea acesteia din sistemul de plăți SWIFT, este pentru că, deocamdată, nu a existat un consens suficient, dar nu exclude ca această măsură să fie aplicată în viitor. În ciuda discrepanțelor, atât Franța, cât și Spania au declarat că sunt în favoarea excluderii Rusiei din acest sistem de transfer, care deocamdată a fost exclus din cel de-al doilea pachet aprobat.