• 33 de ruşi care ar face parte din grupul militar privat Wagner au fost arestați miercuri în Belarus pentru acte de terorism.
  • Reținerea vine la mai puțin de două săptămâni rămase până la alegerile prezidențiale din țară.
  • Lukashenko acuză Rusia de „intenții murdare”, iar Kremlinul neagă orice amestec.
  • Parlamentul i-a avertizat pe cetățenii ruși să nu călătorească în Belarus.

Totul a pornit în data de 29 iulie când agenția de presă BELTA a raportat că 33 de cetățeni ruși au fost reținuți pe teritoriul Belarusului, dintre care unul a fost capturat în sudul țării. Aceeași sursă scrie că rușii ar fi membrii unui grup militar privat Wagner. Mai târziu, șeful KGB al țării, Valery Vakulchik, a spus același lucru, iar seara, președintele Aleksandr Lukașenko a convocat o reuniune urgentă a Consiliului de Securitate a țării. Nu a trecut mult timp și Parlamentul le-a cerut rușilor să renunțe la orice călătorie în Belarus. Analiștii politici consideră că reținerea rușilor poate fi jucată ca o carte preelectorală pentru alegerile prezidențiale din Belarus, din 9 august.

-Lukashenko acuză Rusia de „intenții murdare”, iar Kremlinul neagă orice amestec.

Kremlinul a negat, joi, acuzaţiile autorităţilor de la Minsk, potrivit cărora forţele ruse au intervenit în alegerile prezidenţiale din Belarus, ce vor avea loc în august. Anterior, preşedintele Alexander Lukaşenko a acuzat forţele ruse şi poloneze de amestec în scrutinul din 9 august, afirmând că doreşte să discute despre această problemă cu omologul său rus, Vladimir Putin.

-200 de suspecți dintre care doar 33 sunt reținuți

Belta susține că forțele de securitate din Belarus au primit informații despre sosirea a peste 200 de persoane în țară „pentru a destabiliza situația din timpul campaniei electorale”. Însă, unde sunt ceilalți 167 de „provocatori”, nu este menționat, scrie Iz.ru.

Recomandări

PUTIN: VOM DOBORÎ TOATE AVIOANELE F-16 TRIMISE UCRAINEI
SBF PRIMEȘTE 25 DE ANI DE ÎNCHISOARE
ZIUA FEMEILOR DIN MUZICĂ
ȘTII DE VREME? VINE VARA-N TOATĂ ȚARA
MOLDOVA SE PREGĂTEȘTE DE ADERARE
ROTAȚIA PĂMÂNTULUI A ÎNCETINIT

Potrivit agenției, deținuții au ajuns la Minsk pe 25 iulie, au petrecut două zile într-un hotel, iar pe 27 iulie s-au instalat la un sanatoriu nu departe de Capitală. Administrația sanatoriului ar fi avut suspiciuni în privința rușilor când au observat un „comportament necaracteristic pentru un turist rus”, mai exact «nici n-au băut alcool, nici nu au profitat de centrele de divertisment și studiau teritoriul sanatoriului», scrie Kommersant. Pe lângă asta le-au atras atenția îmbrăcămintea în stil militar.

-Teorii ale conspirației – alegerile prezidențiale

“Rusia nu a intervenit în treburile interne ale unei țări vecine și nu intenționează să facă acest lucru”, a declarat pentru Iz.ru, Viktor Vodolatsky, prim-vicepreședinte al Comitetului pentru Afaceri ale CSI.

Potrivit unui politolog rus, Lukashenko nu și-ar dori o continuare a tratatului de uniune statală, ca rezultat EAEU (Uniunea Economică Euroasiatică) le cere rușilor să reconsidere relațiile cu Minsk în sfera economică.  

„În asemenea condiții, îi va fi extrem de dificil să continue guvernarea țării, care este strâns integrată cu Federația Rusă. Speranța pentru Occident (în primul rând pentru Statele Unite) este o iluzie. Cu cât Lukashenko este mai strâns legat de Occident, cu atât mai rapid va fi îndepărtat de la putere”, adaugă politologul, Vladimir Yevseyev.

-Val de proteste violente în Belarus, după ce Lukashenko și-a trimis la închisoare rivalii-cheie

La mijlocul lunii iulie, mii de protestari au ieșit în stradă după arestarea contracandidaților președintelui Lukashenko, ultimul dictator al Europei.

Președintele din Belarus, Aliaksandr Lukashenko, a declarat că nu va da „țara noastră nimănui”, la o zi după ce poliția a dispersat cu violență mii de manifestanți, după ce unui candidat la alegerile prezidențiale de luna viitoare i s-a interzis să candideze.

Declarația lui Lukașenka a venit la o zi după ce poliția a reținut la Minsk și în alte orașe cel puțin 301 de persoane, inclusiv zeci de jurnaliști.

Prin urmare, analiștii politici spun că, acum, Lukashenko vrea să se spele pe mâini și să pună protestele în cârca Kremlinului, notează Iz.ru.