• Femeile din Afganistan se tem că libertățile câștigate în 2001 vor fi anulate. 
  • Talibanii fac liste cu fetele și femeile cu vârstele cuprinse între 12 și 45 de ani.
  • Femeile ar putea fi forțate să se căsătorească cu luptători islamiști.
  • Talibanii le obligă pe femeile afgane să-și părăsească locurile de muncă și aduc rude-bărbați să le înlocuiască.

Pe măsură ce oraș după oraș a cedat în fața talibanilor, o întreagă generație de femei din Afganistan, crescute cu drepturi și libertăți, devin vulnerabile în fața foțelor insurgente, transmite France24.

Acum, femeile afgane se tem că grupul islamist va retrage multe dintre libertățile acordate femeilor în ultimii 20 de ani, inclusiv dreptul la muncă și dreptul la studiu.

De la începutul anului 2021, numărul de decese în rândul civililor a crescut cu aproape 50%, iar printre morți s-au aflat mai multe femei și copii decât în oricare an, începând cu 2009, de când se ține statistica, a arătat ONU.

Recomandări

CUM ÎNGRIJEȘTI MEDIUL ÎNCONJURĂTOR
LA VREMURI NOI, ROȚI NOI
NE IA A.I.-UL JOBUL?
TU CREZI ÎN MANIFESTARE?
IRAN ȘI ISRAEL CONTINUĂ CONFRUNTAREA
CÂT DE SUSTENABILĂ E AFACEREA TA?

„Talibanii vor suprima libertățile la toate nivelurile, iar femeile și copiii vor avea cel mai mult de suferit”, a declarat un purtător de cuvânt al guvernului afgan, pe 13 august.

Presa internațională scrie că ar fi apărut informații că talibanii ar merge din ușă în ușă să facă liste cu fetele și femeile cu vârstele cuprinse între 12 și 45 de ani. Acestea ar urma să fie forțate să se căsătorească cu luptători islamiști.

Femeilor li se spune să nu iasă din casă neacompaniate de un bărbat. În același timp, ele nu mai pot lucra sau studia sau alege liber hainele pe care vor să le poarte.

Pentru o întreagă generație de femei afgane care au intrat în viața publică – și care sunt parlamentari, jurnaliști, guvernatori locali, medici, asistenți medicali, profesori și administratori publici – sunt multe de pierdut.

Zahra, în vârstă de 26 de ani, este una dintre tinerele care se tem că educația și ambițiile sale nu vor mai conta.

„Sunt șocată! Cum este posibil ca o femeie ca mine, care a muncit din greu să învețe și să evolueze, să se ascundă acum în casă?”, spune tânăra.

Femeile și-au părăsit jobul, trimițând rude de-ale lor, bărbați, să le înlocuiască.

„E atât de ciudat să nu ai voie să mergi la muncă. Am învățat singură engleză și chiar să lucrez pe calculator, dar acum trebuie să caut un loc unde să pot munci cu alte femei în preajmă”, a declarat pentru Reuters Noor Khatera, o femeie de 43 de ani, care a lucrat la Banca Azizi din Kandahar.

La sfârșitul săptămânii trecute, orașul Herat a fost ocupat de talibani. Iar la scurt timp în online a apărut o declarație a talibanilor prin care femeile erau informate că purtarea burqa a devenit obligatorie în toate spațiile publice.