Lucian Bode, ministrul Internelor, a ieșit miercuri la declarații pentru a lămuri măsura privind obligativitatea purtării măștii pe stradă, în spațiile aglomerate, în localitățile în care rata de infectare depășește 6 la mie.

„Unde sunt foarte mulți oameni, așa cum am spus, se consideră zonă aglomerată și masca este obligatorie”, a răspuns Bode, întrebat de jurnaliști cum este definită o zonă aglomerată.

„Zona aglomerată… nu cred că putem defini într-un spațiu de 1.000 de metri pătrați și sunt cinci oameni, nu poți să spui că este o zonă aglomerată. Pe 5 metri pătrați, dacă sunt cinci, este o zonă aglomerată. Zona aglomerată o poți defini în funcție de activitatea în care ești implicat. Am vorbit foarte clar, vorbim de activități individuale. Subliniez: pentru zonele aglomerate, chiar dacă te plimbi singur în zona respectivă, purtarea măștii este obligatorie la o incidență de peste 6 la mie”, a mai spus ministrul de Interne.

Recomandări

MACRON CERE ARMĂ NUCLEARĂ PENTRU UE
CE FACEM CU POLUAREA?
CHINA AVERTIZEAZĂ SUA
BANII PENTRU UCRAINA RĂMÂN ÎN SUA
NO MORE EMMA?
SORANA MERGE ÎN TURUL 3 LA MADRID OPEN

„Am spus foarte clar, activități individuale, activități recreative, activități sportive”, a insistat el.

Cseke Attila, ministrul interimar al Sănătății și Lucian Bode, ministrul Afacerilor Interne au semnat miercuri ordinul privind instituirea obligativităţii purtării măştii de protecţie, a triajului epidemiologic şi dezinfectarea obligatorie a mâinilor pentru prevenirea contaminării cu virusul SARS-CoV-2 pe durata stării de alertă.

Conform documentului, în localitățile în care incidenţa cumulată la 14 zile este mai mare de 6/1.000 de locuitori, se instituie obligativitatea purtării măștii de protecție, în toate spațiile publice deschise.

Vor fi exceptate de la obligativitatea purtării măștii de protecție în spațiile publice deschise, persoanele care desfășoară activități, inclusiv sportive, în mod individual sau împreună cu persoanele cu care locuiesc.

Alte excepții se pot stabili, la propunerea direcţiilor de sănătate publică judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti, prin hotărâri ale comitetelor judeţene, respectiv al municipiului Bucureşti pentru situaţii de urgenţă.