• Agenţii FBI au descoperit documente secrete în reşedinţa fostului preşedinte american Donald Trump, în cadrul unei anchete privind potenţiala încălcare a legilor privind spionajul şi deţinerea neautorizată de materiale clasificate.
  • Documentele colectate din reşedinţa lui Donald Trump din Mar-a-Lago (Florida) au caracter ultrasecret şi pot fi vizualizate doar în sedii securizate ale agenţiilor guvernamentale, potrivit unei copii a mandatului de percheziţie obţinută de cotidianul The New York Times.
  • Donald Trump a cerut publicarea imediată a mandatului în virtutea căruia a fost efectuată percheziţia la reşedinţa sa din statul Florida.

Mandatul care le-a permis agenților FBI să efectueze o percheziție la domiciliul lui Donald Trump arată că fostul președinte este investigat pentru o posibilă încălcare a Legii spionajului și deţinerea neautorizată de materiale clasificate, ridicând întrebări cu privire la pedepsele pe care le-ar putea primi, potrivit Washington Examiner.

Agenţii FBI au colectat 11 seturi de documente secrete din reşedinţa lui Donald Trump, conform agenţiei The Associated Press, citată de Mediafax. Sunt documente care conţin inclusiv „informaţii sensibile structurate pe categorii”, care, în cazul publicării, pot afecta „în mod excepţional de grav” interesele Statelor Unite.

De asemenea, au fost depistate documente prezidenţiale referitoare la ordonanţa de graţiere a lui Roger Trump, un aliat al lui Donald Trump, precum şi informaţii despre preşedintele Franţei. Au fost colectate şi fotografii, o notă scrisă de mână, documente secrete şi confidenţiale.

Recomandări

ȘTII UNDE AU ERUPT VULCANII?
UNDE FACI REVELIONUL?
A MURIT BELA KAROLYI
BIDEN AJUNGE ÎN AMAZON
CE E SLEEPMAXXING?
RUSIA ATACĂ

Donald Trump a cerut publicarea imediată a mandatului în virtutea căruia a fost efectuată percheziţia la reşedinţa sa din statul Florida.

„Publicaţi documentele acum! Nu doar că nu mă opun publicării documentelor referitoare la operaţiunea neamericană, care nu a respectat drepturile şi nu a fost necesară, efectuată în casa mea din Mar-a-Lago, Palm Beach, Florida, ci încurajez publicarea imediată a documentelor”, a declarat Trump, potrivit postului Fox News. Trump a catalogat drept o „farsă” informaţia publicată de cotidianul The Washington Post privind căutarea de către FBI a unor documente clasificate despre arme nucleare.

Anterior, miercuri, Donald Trump a sugerat că agenţii FBI ar fi putut planta probe împotriva sa în timpul percheziţiei şi crede că preşedintele Joe Biden a ştiut de operaţiune, deşi Casa Albă a negat acest lucru.

Trump nu a fost încă inculpat, iar ancheta privind gestionarea documentelor Casei Albe este în curs de desfășurare. Cu toate acestea, mandatul a detaliat posibile încălcări ale mai multor legi americane.

Posibilele pedepse în cazul în care va fi acuzat

Legea spionajului – Posibile amenzi și până la zece ani de închisoare

Mandatul de percheziție desecretizat vineri după-amiază a citat un paragraf (Codul 18 U.S. 793) din Legea spionajului care se referă în mod specific la „colectarea, transmiterea sau pierderea de informații de apărare”.

Dacă va fi acuzat pentru această încălcare, Donald Trump ar putea fi amendat și pedepsit cu până la zece ani de închisoare, potrivit Legii spionajului.

Ascunderea de documente – Posibile amenzi și până la trei ani de închisoare

Mandatul a indicat, de asemenea, un alt paragraf (Codul 18 U.S. 2071) care se referă la „ascunderea sau îndepărtarea în general (de documente)”.

Acesta prevede că este ilegal să furi documente guvernamentale și consideră infracțiune posesia oricărui document federal cu intenția de a-l ascunde sau distruge. Dacă va fi acuzat, Trump ar putea fi amendat sau pedepsit cu trei ani de închisoare.

În plus, dacă va fi găsit vinovat, Trump ar putea fi descalificat să dețină funcții publice în viitor.

Obstrucționarea justiției – Posibile amenzi și până la 20 de ani de închisoare

De asemenea, Donald Trump se confruntă cu posibile acuzații legate de obstrucționarea justiției, pe baza încălcării Codului 18 U.S. 1519, care se referă la „distrugerea, modificarea sau falsificarea înregistrărilor în cadrul investigațiilor federale”.

Legea incriminează distrugerea de înregistrări federale și prevede cea mai mare pedeapsă dintre toate: 20 de ani de închisoare. Dacă va fi găsit vinovat, Trump s-ar putea confrunta cu amenzi de până la 5.000 de dolari, pe lângă pedeapsa cu închisoarea.