Ce pensie va primi Donald Trump pentru că a fost preşedintele SUA? Suma e mai mică decât încasează cel mai bine plătit pensionar din România

Reacția lui Donald Trump după validarea lui Joe Biden ca președinte al Americii: „Vom continua să luptăm pentru idealul nostru” Sursa Foto: Profimedia

Potrivit Ziarului Financiar, fostul preşedinte american Donald Trump are dreptul de a încasa aşa-numita pensie pentru foştii preşedinţi, în valoare de 221.400 de dolari pe an, adică 18.450 de dolari pe lună, ceea ce îl poziţionează mai jos decât cel mai bine plătit pensionar din România.

Cea mai mare pensie din România este de 78.634 de lei pe lună, adică peste 19.600 de dolari, conform declaraţiilor lansate la începutul anului de Raluca Turcan, ministrul Muncii.

În ceea ce-l priveşte pe fostul preşedinte Donald Trump, acesta ar putea să nu mai primească pensie prezidenţială deloc, în contextul în care punerea sub acuzarea continuă în Senatul american, conform CNN. Aici legea nu este clară, întrucât ea prevede că un preşedinte nu va primi pensie dacă este demis din birou, însă Trump a părăsit deja Casa Albă, deşi procedura de demitere şi punere sub acuzare continuă.

Cu toate acestea, dacă va beneficia de statutul de fost preşedinte în continuare, pe lângă pensie Trump va primi şi beneficii care pot depăşi chiar şi un milion de dolari pe an, acestea vizând fonduri pentru călătorii, spaţii de birouri sau salarii pentru echipa sa.

Conform unei analize realizate de National Taxpayers Union Foundation, din 2000 până astăzi, foştii preşedinţi americani au primit beneficii în valoare totală de 56 de milioane de dolari. Foştii preşedinţi Bill Clinton, George W. Bush şi Barack Obama au încasat câte 500.000 de dolari în 2020, sub formă de subvenţii pentru plata chiriilor unor spaţii de birouri.

Legea pentru foştii preşedinţi a fost votată iniţial în 1958, când Harry Truman se confrunta cu probleme financiare. Mai mulţi politicieni americani cer însă reducerea acestor beneficii pentru că în ziua de astăzi foştii preşedinţi au mai multe surse de venit, din activităţi precum discursuri sau chiar cărţi.