• Susținătorii lui Trump protestează faţă de confirmarea victoriei lui Joe Biden
  • Washington este în stare de asediu pentru 15 zile
  • Mai multe personalități și unii membri ai Cabinetului au purtat discuții cu privire la invocarea celui de-al 25-lea Amendament, pentru a forța demiterea lui Trump din funcție

În urma protestelor violente de la Capitoliu, mai mulți reprezentanți ai Cabinetului, precum și personalități publice au pus problema invocării celui de-al 25-lea Amendament. Amendamentul 25 ar forța demiterea președintelui încă în funcție Donald Trump.

Punerea sub acuzare a lui Trump ar putea fi metoda potrivită de a-l demite și de a-l opri de la a mai candida în viitor, însă „ar dura 2 săptămâni, iar acum nu este suficient timp pentru acuzarea președintelui în funcție”, conform CNN.

O a doua opțiune este invocarea celui de-al 25-lea Amendament, care a fost discutat periodic ca mijloc de ultimă instanță pentru îndepărtarea unui președinte necinstit sau care nu-și mai poate îndeplini atribuțiile.

Recomandări

MACRON CERE ARMĂ NUCLEARĂ PENTRU UE
CE FACEM CU POLUAREA?
CHINA AVERTIZEAZĂ SUA
BANII PENTRU UCRAINA RĂMÂN ÎN SUA
NO MORE EMMA?
SORANA MERGE ÎN TURUL 3 LA MADRID OPEN

Ce presupune al 25-lea Amendament

Conform textului Amendamentului, extragerea cu forța a puterii de la Trump implică învestirea temporară a vicepreședintelui Mike Pence, care ar avea nevoie, de asemenea, de o majoritate a oficialilor din cabinetul lui Trump care să fie de acord cu faptul că președintele în funcție nu mai este apt, astfel preluând temporar puterea de la el.

Trump le-ar putea contesta demersul printr-o scrisoare către Congres. Pence și Cabinetul ar avea apoi patru zile pentru a-l disputa; Congresul ar vota apoi. Este nevoie de obicei de 67 de senatori și 290 de membri ai Camerei pentru a-l înlătura definitiv.

Cel de-al 25-lea Amendament a fost adoptat în urma asasinării lui John F. Kennedy, al cărui predecesor Dwight Eisenhower a suferit atacuri de cord majore. Scopul Amendamentului este acela de a crea o linie clară de succesiune și de a pregăti pentru situații de urgență.

Asaltul Capitolului de către protestatari poate ajunge să fie primul de acest fel din istoria națiunii.

Țara noastră este ținută ostatică chiar acum de Donald Trump. Mitch McConnell și Nancy Pelosi nici măcar nu se pot întâlni astăzi în Capitoliu … așa că acum trebuie să intrăm în „trusa” noastră constituțională și să vedem ce putem face pentru a-l controla pe Donald Trump. Cu siguranță, al 25-lea Amendament este acolo” spune Douglas Brinkley, istoric.

Și Stevie Wonder a postat pe pagina personală de Facebook un mesaj cu privire la evenimentele din SUA.

„E timpul ca liderii acestei țări să invoce al 25-lea Amendament. Nu e evident? Această zi m-a întristat și m-a încărcat de îndoială față de propria mea țară, țară care mi-a inspirat toate melodiile de speranță și de dragoste. Am inima frântă și sunt șocat de faptul că acest președinte narcisist și periculos ar pune viețile altora în pericol și ar încuraja violența împotriva Guvernului nostru. Acel om nu mai e capabil să fie președinte pentru simplul fapt că nu poate accepta înfrângerea. Mai putem aștepta 2 săptămâni? Eu zic că NU! America, TE ROG să păstrezi onoarea țării!” spune Stevie Wonder pe social media.