• Jurnaliști și medici chinezi au îndrăznit să se opună propagandei oficiale a țării.
  • Primele cazuri de COVID au fost cunoscute cu mult timp înaintea confirmării oficiale.
  • Partidul Comunist chinez a cenzurat orice informație contrară propagandei oficiale.

Nimic nu e mai periculos decât să spui adevărul atunci când acesta se opune direct propagandei unui regim brutal.

Au aflat pe pielea lor bloggeri, jurnaliști și medici chinezi, care au vorbit despre coronavirus atunci când guvernul de la Beijing nici măcar nu recunoaștea că un nou patogen face ravagii.

CNN a publicat un articol care arată clar momentul în care regimul comunist a aflat despre primele cazuri de COVID și momentul în care a și acceptat să vorbească oficial despre virusul ucigaș.

Ce s-a întâmplat cu cei care au spus informații care se opuneau poveștii țesute de Beijing?

Bogdan Nicolae, Monitorul Securității și Apărării: „Nu le-a mers foarte bine. Ei se temeau oricum de cenzura regimului și știau că actualul partid comunist are o ambiție nemăsurată de a-și impune restricțiile în ceea ce privește comunicare, interacțiunile sociale și mai poveștilor care erau contrare aspirațiilor liderului comunist Xi Jinping. Cei mai mulți dintre ei sunt dispăruți, rudele lor nu știu exact unde se află. Unul din ei a murit după ce s-a infectat cu Sars-Cov-2, alții însă sunt în arestul poliției.”

Recomandări

PUTIN: VOM DOBORÎ TOATE AVIOANELE F-16 TRIMISE UCRAINEI
SBF PRIMEȘTE 25 DE ANI DE ÎNCHISOARE
ZIUA FEMEILOR DIN MUZICĂ
ȘTII DE VREME? VINE VARA-N TOATĂ ȚARA
MOLDOVA SE PREGĂTEȘTE DE ADERARE
ROTAȚIA PĂMÂNTULUI A ÎNCETINIT

De ce publică CNN acum aceste informații?

Bogdan Nicolae, Monitorul Securității și Apărării: „Sunt două chestiuni care au legătură cu Statele Unite. În primul rând, acești bloggeri au ales să păstreze toate informațiile reale despre starea pandemiei, despre ce se întâmpla în China în 2019, pe un server din SUA. Este vorba de GitHub, care este un server folosit în special de dezoltatorii de software. Acolo au reușit să discute și să transmită foarte multe informații care a documentat starea reală din China. În al doilea rând, de la venirea lui Joe Biden, asistăm la o poziție tot mai intensă și confruntare în raport cu China. Cred că acest documentar la CNN vine să confirme că intrăm într-o nouă logică a competiției între SUA și China în privința nu doar a adevărului, ci și a pieților globale.”