• Zeci de români din Spania nu au putut să urce în avioane din cauză că nu au avut timp să facă teste PCR
  • Românii afectați de această situație sunt mirați de faptul că se introduce carantina pe baza unor cifre din 2 mai

Guvernul României le-a stricat planurile multor români din Spania care aveau zboruri spre casă în aceste zile. Zeci de români nu au putut să urce în avioane din cauză că nu au avut timp să facă teste PCR.

Imaginează-ți următoarea situație: Nu poți să te urci în avion, deși ai bilet, convins că informațiile pe care le aveai de la autoritățile române erau certe. Și una peste alta primul ajutor îl primești de la autoritățile spaniole care îți dau voie să dormi la noapte în aeroport. Sunt zeci de români care au trecut printr-o astfel de situație absurdă și au rămas în aeroporturi ieri din cauza Hotărârii Nr. 26 din 10 mai a Comitetului Național pentru Situații de Urgență care a reintrodus Spania pe lista țărilor cu risc epidemiologic ridicat. Mai mult, pentru cei care sosesc din Spania se cere acum un test PCR și la sosire vor sta în carantină 10 zile.

Cel puțin 15 români au rămas la sol ieri, la Malaga, iar Loredana Pop este una dintre ele. Femeia este vaccinată și venise în Spania în vacanță cu fetița de 11 ani, care nu are încă vaccin. Pentru că nu a avut test PCR nu s-a putut urca în avion.

„Am rămas aseară în Malaga vreo 15 – 16 persoane. Noi ne-am întors acum în Roquetas de Mar. Am luat alt bilet ca să zburăm mâine de la Alicante. Alţi bani, altă distracţie“, spune Loredana Pop.

Recomandări

SBF PRIMEȘTE 25 DE ANI DE ÎNCHISOARE
ZIUA FEMEILOR DIN MUZICĂ
MOLDOVA SE PREGĂTEȘTE DE ADERARE
GOSLING ÎȘI FACE COMPANIE DE PRODUCȚIE
ROTAȚIA PĂMÂNTULUI A ÎNCETINIT
JILL BIDEN A SCRIS O CARTE PENTRU COPII

Românii afectați de această situație sunt mirați de faptul că se introduce carantina pe baza unor cifre din 2 mai, când Spania avea o rată de 230 de cazuri, iar astăzi sunt mult mai puțin, 180 la suta de mii de locuitori. Se întreabă de ce lista cu zonele de risc nu a mai fost actualizată din 22 aprilie, iar atunci baremul a fost de 276 de cazuri, ca acum să se ceară și test PCR și carantină de pe o zi pe alta. Mai ales, când majoritatea țărilor relaxează măsurile.

Sunt români care aveau de gând să meargă acasă să se vaccineze și își anulează biletele, iar lipsa unor informații clare le aduce aminte multora de ce au părăsit România.

Postarea Ambasadei de pe Facebook, singurul canal de comunicare oficial, are 2.600 de comentarii și întrebări de la români.

A existat o confuzie reală privind data de la care se aplică noile norme și mulți credeau că se pot urca în avion fară test PCR daca sunt pregătiți să stea în carantină 14 zile. Ei bine, au avut surpriza să afle că asta se aplică doar pentru cei care se deplasează cu transportul rutier. Sunt mulți bani cheltuiți și nervi pe care mulți români încă și-i consumă pe aeroporturile unde așteaptă acum să prindă următorul zbor spre casă.