• Un cutremur cu magnitudine 7,0 a avut loc în Marea Egee, lângă Insula Samos, Grecia
  • Seismul a avut loc la adâncimea de doar 10 kilometri
  • În Grecia şi Turcia, cutremurul a avut magnitudinea de 6,7
  • În oraşul turc Izmir s-au prăbuşit cel puţin 20 de clădiri, spune primarul
  • 12 morți și 438 de răniți e bilanțul anunțat de autorități
  • Decesul a doi copii a fost raportat pe Insula Samos

Turcia și Grecia au fost zguduite de un cutremur de 7 grade petrecut în Marea Egee. Mai multe clădiri s-au prăbușit și sunt multe victime.

Autoritățile din Turcia anunță un bilanț tragic: peste 10 morți și peste 400 de răniți. Doi copii au decedat în Insula Samos. Sunt în continuare persoane prinse sub dărâmături, iar operațiunile sunt în desfășurare. Ambasadorul României la Ankara spune că nu sunt români printre victime. O echipă de salvare ar putea fi trimisă din țară prin mecanismul internațional de salvare.

Gabriel Șopandă, ambasador român Turcia: „Avem o comunitate relativ mică, nu avem nicio informație referitoare că românii ar fi fost afectați de cutremur. Au murit 4, circa 150 de răniți și căutările continuă. Sunt pagube materiale și clădiri deteriorate, în Izmir și zonele învecinate. Autoritățile turce sunt bine pregătite pentru situații de urgență“.

Raed Arafat, șeful DSU, îți spune care sunt procedurile la fața locului: „Evaluarea, aducerea de echipa de căutare și salvare, găsirea persoanelor prinse sub dărâmături. Turcia a mai avut astfel de situații și sunt bine pregătiți. Depinde dacă vor avea nevoie de echipe suplimentare.“

Recomandări

MACRON CERE ARMĂ NUCLEARĂ PENTRU UE
CE FACEM CU POLUAREA?
CHINA AVERTIZEAZĂ SUA
BANII PENTRU UCRAINA RĂMÂN ÎN SUA
NO MORE EMMA?
SORANA MERGE ÎN TURUL 3 LA MADRID OPEN

Ce se întâmplă dacă România e lovită de un cutremur asemănător, e o întrebare aflată pe buzele tuturor. Ieri s-a prăbușit o clădire din cartierul evreiesc fără un cutremur. Raed Arafat spune că suntem bine pregătiți.

Iată răspunsul lui Raed Arafat, șeful DSU, la întrebarea „Ce s-ar întâmpla dacă am avea noi o asemenea situație?“: „Același lucru. Depinde de amploare și impact și decidem dacă e nevoie să vină echipe de salvare căutate din afară. În ultima perioadă au fost pregătite mai multe echipe, dodate pentru a putea interveni în mai multe zone.“

Laurențiu Plosceanu, președinte ARACO: „Cred că noi am fi mult mai pregătiți din perspectiva standardelor la care au fost construite clădirile din București. Suntem mult mai bine pregătiți, cu toate că sunt mai multe niveluri. Clădirile interbelice, clădirile în perioada recentă, acelea făcute în regie proprie“.

În România s-au produs cinci cutremure în noaptea de joi spre vineri, la interval de câteva ore, în Vrancea și Vaslui. Cel mai puternic seism a avut magnitudinea 4.2.

Ce s-ar întâmpla dacă în România s-ar produce un cutremur cu magnitudine 7

Ce s-ar întâmpla dacă în România s-ar produce un cutremur cu magnitudine 7, îți spune Matei Sumbasacu, fondatorul Asociației pentru Reducerea Riscului Seismic Re:Rise: „Este foarte greu să comparăm cele două zone, pentru că cutremurele din Grecia și din Turcia sunt cutremure de suprafață, care, printre altele, afectează zone restrânse, pe când la noi, în România, cutremurele vrâncene sunt de adâncime medie, iar un cutremur în Vrancea afectează toată țara, nu doar un oraș sau o zonă mică. Așadar, acoperirea cutremurului este mult mai mare. Avem clădiri, în special cele înainte, care sunt subdimensionate la cutremurele vrâncene. Așa că dacă ar veni un cutremur mare, noi știm cu acte, în București, despre aproximativ 2.200 de clădiri care sunt în pericol de colaps.“