• Iulian Chifu: „Singura șansă ca stat a Republicii Moldova de a putea să supraviețuiescă perioadei post-pandemice este ca partidul pro-prezidențial să câștige majoritatea”.
  • Iulian Chifu: „România nu are propriii jucători, are propriii jucători europeni. Maia Sandu și partidul pro-prezidențial sunt soluția europeană occidentală la perspectiva respectivă”.
  • Iulian Chifu: „Nu uitați că ajutorul românesc este blocat pentru că guvernul lui Dodon, guvernul comuniștilor din Republica Moldova nu a vrut să-și asume angajamentele”.
  • Iulian Chifu, despre ajutorul dat de țara noastră Moldovei: „România a fost cea care a adus vaccinuri, tratamente, doctori, al doilea proiect SMURD”.

Invitat în emisiunea „InSecuritate”, de la Aleph News, prof.univ.dr Iulian Chifu, președintele Centrului de Prevenire a Conflictelor și Early Warning din București (CPC-EW) susține că miza alegerilor din Republica Moldova de duminică (n.r. 11 iulie 2021) este una enormă. Acesta își susține afirmația, explicând faptul că duminică Moldova „își alege, de fapt, existența mai departe”. Așadar, va fi o orientare pro-Rusia sau pro-Occident și unde va duce fiecare din cele două drumuri?

Reamintim că în Moldova va avea în această duminică, pe 11 iulie, alegeri parlamentare anticipate. Asta după ce, în luna aprilie, Curtea Constituțională a recunoscut dizolvarea Parlamentului la inițiativa președintelui țării, Maia Sandu. Așadar, Moldova se află din nou „la o răscruce”, iar moldovenii trebuie să-și aleagă drumul – veșnic prins între cele două opțiuni: Est sau Vest. Alegerile din Moldova vin într-un context în care economia ţării a suferit dramatic de pe urma crizei generate de pandemie.

Iulian Chifu, despre situația din Moldova: „Toate finanțările europene, toate finanțările românești, toată finanțarea pe linia FMI-ului sunt blocate în momentul de față”

„Miza este enormă pentru simplul motiv că în momentul de față Republica Moldova își alege, de fapt, existența mai departe. Și o spun, nu atât din orientarea pe care o vor alege – Occident sau pro-Rusia – și pentru faptul că singura șansă ca stat a Republicii Moldova de a putea să supraviețuiescă perioadei post-pandemice este ca partidul pro-prezidențial să câștige majoritatea, să dea un Guvern și să treacă la reformele necesare, pentru că, toate finanțările europene, toate finanțările românești, toată finanțarea pe linia FMI-ului sunt blocate în momentul de față, din cauza lipsei capacității de reformă și a voinței de reformă a guvernelor anterioare”, a spus Iulian Chifu.

Recomandări

POLONIA ARESTEAZĂ UN SUSPECT ÎN CAZUL ATACULUI LUI ZELENSKI
CUM ÎNGRIJEȘTI MEDIUL ÎNCONJURĂTOR
FRANCEZII SUNT PESIMIȘTII EUROPEI
NE IA A.I.-UL JOBUL?
TU CREZI ÎN MANIFESTARE?
IRAN ȘI ISRAEL CONTINUĂ CONFRUNTAREA

„Opțiunea alternativă, pro rusă îi duce la un drum închis. Un drum închis pentru simplul motiv că Rusia nu are resurse, maximul care a reușit era să propună un împrumut, dar un împrumut cvasi-privat în care câștiga Rusia, de fapt, ca efect al împrumutării banilor, sume foarte mari, puse pe seama populației. Nu are resurse de unde să susțină relansarea Republicii Moldova”, susține Iulian Chifu.

Iulian Chifu: „Maia Sandu și partidul pro prezidențial sunt soluția”

Prof.univ.dr Iulian Chifu devoalează dacă România are propriii jucători sau dacă ține cu o anumită echipă în ecuația alegerilor din Moldova.

„România nu are propriii jucători, are propriii jucători europeni. Maia Sandu și partidul pro-prezidențial sunt soluția europeană occidentală la perspectiva respectivă”, explică invitatul lui Bogdan Nicolae.

Iulian Chifu, despre relația România-Moldova: „Până una-alta, faptele sunt cele care contează!”

Iulian Chifu, președintele Centrului de Prevenire a Conflictelor și Early Warning din București (CPC-EW) a vorbit și despre ajutorul dat – pe fondul pandemiei, în special pe zona de sănătate – de țara noastră Republicii Moldova. Acesta explică și cum a ajuns ajutorul românesc să fie blocat de guvernul lui Dodon.

Iulian Chifu: „Păi să nu uităm, România a fost cea care a adus vaccinuri, tratamente, doctori, al doilea proiect SMURD.”

Bogdan Nicolae: „Vor fi ele în măsură să șteargă celebra palmă a jandarmului român care este frecvent invocată în campaniile anti-românești?”

Iulian Chifu: „Aceea este doar o chstiune de simbolistică care demult este uitată și, dacă vreți, există deja contrareplici atât de numeroase, încât nu are sens să le reiau eu. (…) Până una-alta, faptele sunt cele care contează. Sprijinul constant, ajutorul față de populație, investiții masive.”

„Nu uitați că ajutorul românesc este blocat pentru că guvernul lui Dodon, guvernul comuniștilor din Republica Moldova nu a vrut să prelungească aplicarea, pentru că nu a vrut să-și asume angajamentele care se află acolo în proiect și care au funcționat tot timpul.”