• S-au formulat două posibile motive ale asasinării lui Mohsen Fakhrizadeh: în primul rând, periclitarea unei îmbunătățiri a relațiilor dintre Iran și noua administrație Biden. Și, în al doilea rând, încurajarea Iranului să se angajeze într-un act de răzbunare.
  • Iranul a dat vina pe Israel pentru asasinarea lui Fakhrizadeh.
  • Dat fiind că administrația Trump este pe cale să se retragă, iar Israelul și Arabia Saudită își vor pierde principalul aliat, Iranul va aștepta probabil impunerea de sancțiuni din partea administrației Biden și nu va alege represaliile.

Necunoscut majorității iranienilor până vineri, când a fost asasinat, directorul programului nuclear al Iranului Mohsen Fakhrizadeh era bine cunoscut celor care urmăreau programul nuclear al Iranului, relatează BBC News.

Presa iraniană a minimalizat importanța lui Fakhrizadeh, prezentându-l în ultimele săptămâni ca pe un cercetător implicat în dezvoltarea „kiturilor de testare autohtone pentru Covid-19”.

Mark Fitzpatrick, un cercetător asociat al Institutului Internațional pentru Studii Strategice din Londra, care urmărește îndeaproape programul nuclear al Iranului, a scris pe Twitter: „Programul nuclear al Iranului a trecut de mult momentul în care era dependent de o singură persoană”. Totuși, faptul că atunci când a fost atacat, Fakhrizadeh era însoțit de mai multe gărzi de corp, indică rolul important pe care îl avea acesta.

Recomandări

AVERTISMENTUL LUI PUTIN CĂTRE OCCIDENT
CUM DEVII MAI PRODUCTIV LA MUNCĂ
ZIUA MONDIALĂ A RECICLĂRII
CUM VA FI VIAȚA ÎN WOVEN CITY
BIDEN FACE BANI PENTRU CAMPANIE
MACRON VA CERE ÎNCETAREA FOCULUI ÎN UCRAINA

Motivul asasinatului – pentru care nimeni nu a revendicat responsabilitatea – pare să fi fost mai degrabă unul politic, decât unul legat de activitățile nucleare ale Iranului. S-au formulat două motive posibile: în primul rând, periclitarea unei potențiale îmbunătățiri a relațiilor dintre Iran și noua administrație Biden din Statele Unite. Și, în al doilea rând, încurajarea Iranului să se angajeze într-un act de răzbunare.

„Dușmanii […] sunt conștienți de faptul că situația la nivel global se schimbă și încearcă să profite la maximum de aceste zile pentru a crea condiții de instabilitate în regiune”, a declarat președintele iranian Hassan Rouhani în primele sale remarci cu privire la asasinat. Prin „dușmanii” Iranului, Rouhani se referă în mod evident la administrația Trump, la Israel și la Arabia Saudită.

În presa israeliană s-a afirmat că duminica trecută a avut loc o întâlnire secretă între premierul israelian Benjamin Netanyahu și prințul moștenitor saudit Mohammad bin Salman în orașul Neom. Ministrul saudit de externe a dezmințit știrea. Se pare că Netanyahu nu a reușit să îl atragă pe prinț la normalizarea relațiilor diplomatice dintre cele două țări.

După atacul de lui al rebelilor Houthi din Yemen, sprijiniți de Iran, asupra uei instalații a companiei petroliere saudite Aramco din orașul Jeddah de la Marea Roșie, presa extremistă iraiaă a comentat: „A fost o mișcare strategică, bine cronometrată pentru a coincide cu întâlnirea saudito-israeliană, avertizându-i să nu-și calculeze greșit mișcările”, a declarat agenția de știri Mehr.

Fostul consilier american pentru securitate națională, John Bolton, a explicat în cartea sa, The Room Where It Happened, că administrația Trump a considerat sprijinul Iranului pentru rebelii Houthi drept „o campanie împotriva intereselor SUA în Orientul Mijlociu”.

Se spune că întâlnirea din Neom a fost aranjată de secretarul de stat american Mike Pompeo, care tocmai fusese în Qatar și Emiratele Arabe Unite, unde Iranul a fost principala temă de discuție.

Cu două săptămâni înainte, președintele Trump și-a întrebat consilierii superiori ce opțiuni există pentru a lua măsuri militare împotriva principalului sit nuclear al Iranului, părând să dorească o confruntare cu Iranul înainte de retragerea sa. Iar în ianuarie, Trump s-a lăudat cu asasinarea în Irak a celui mai înalt comandant militar iranian, generalul Qasem Soleimani.

Omologul său iranian a atribuit Israelului vina pentru asasinarea lui Fakhrizadeh.

Multe rapoarte arată că prim-ministrul Netanyahu a fost unul dintre puținii lideri mondiali care au vorbit direct despre omul de știință. Într-o prezentare televizată din 2018, el a vorbit despre rolul de lider al lui Fakhrizadeh în programul nuclear al Iranului și a îndemnat oamenii să „țină minte acest nume”.

Liderul suprem al Iranului, ayatollahul Ali Khamenei, a cerut o „pedeapsă definitivă” a celor responsabili de asasinarea lui Fakhrizadeh.

Șeful Consiliului de Mediere din Iran, Mohsen Rezaei, a atras atenția asupra erorilor de securitate și informații. „Agențiile iraniene de informații trebuie să detecteze infiltratorii și sursele serviciilor de spionaj străine și să împiedice formarea unor echipe de asasini”, a afirmat el

Într-adevăr, mulți iranieni au întrebat pe rețelele de socializare, cum a fost posibil ca, în ciuda retoricii Iranului despre superioritatea sa militară și de informații, cineva atât de bine păzit a putut fi asasinat ziua în amiaza mare. De asemenea, există temeri că uciderea lui Fakhrizadeh va fi folosită ca scuză pentru a face noi arestări în interiorul țării.

Acum că administrația Trump este pe cale să se retragă, iar Israelul și Arabia Saudită își pierd principalul aliat, Iranul așteaptă cu nerăbdare impunerea de sancțiuni din partea administrației Biden și șansa de a-și reconstrui economia. Ca atare, nu ar fi rațional să aleagă represaliile.