• Regina și-a sărbătorit jubileul de platină anul acesta, la aproape șapte ani după ce a depășit domnia stră-străbunicii sale, regina Victoria.
  • Înmormântarea reginei este așteptată să aibă loc în Westminster Abbey, potrivit BBC.
  • După procesiunea funerară a reginei, se așteaptă ca sicriul ei să fie dus de la Abbey la Wellington Arch, la Hyde Park Corner din Londra.

Regatul Unit este în doliu la moartea Majestății Sale Regina Elisabeta a II-a, care a încetat din viață pe 8 septembrie la Castelul Balmoral din Scoția.

Regina Elisabeta a II-a a fost primul monarh al Angliei și al doilea monarh cu cea mai lungă domnie din lume. Ea a domnit peste Regatul Unit, Irlanda de Nord și regatele sale precum Australia, Canada și Jamaica, printre altele, timp de peste 70 de ani.

Regina și-a sărbătorit jubileul de platină anul acesta, la aproape șapte ani după ce a depășit domnia stră-străbunicii sale, regina Victoria. The Guardian scrie că perioada de doliu pentru decesul reginei durează 10 zile. Se crede că înmormântarea va avea loc luni, 19 septembrie.

Recomandări

NOU COD PENTRU SCHENGEN
CE FAC ELEVII ÎN SĂPTĂMÂNA VERDE
NE-A SALVAT VACCINUL?
O ROMÂNCĂ ARBITREAZĂ LA UEFA
CIOLACU: COALIȚIA NU SE RUPE
UK: FETELE ÎNTREC BĂIEȚII LA FUMAT

Școlile și colegiile vor rămâne deschise în perioada de doliu, conform directivelor Departamentului pentru Educație. Potrivit TES.com, DfE a sfătuit școlile să ia în considerare desfășurarea de activități speciale, organizarea de adunări sau adaptarea lecțiilor planificate pentru a-și aminti de viața și contribuțiile Majestății Sale.

BBC notează că se așteaptă ca sicriul reginei să plece de pe domeniul Balmoral în zilele următoare. Acesta va fi probabil mutat la Palatul Holyroodhouse din Edinburgh, care este reședința oficială a monarhului în Scoția. Înmormântarea reginei este așteptată să aibă loc în Westminster Abbey, potrivit BBC.

Abația are o semnificație specială pentru familia regală britanică. Mulți dintre regii și reginele dinastiei lor au fost încoronați aici. De asemenea, aici a avut loc încoronarea reginei Elisabeta a II-a în 1953 și este același loc în care aceasta s-a căsătorit cu prințul Philip în 1947. Dacă se va întâmpla acolo, regina va fi primul monarh ale cărui servicii funerare vor avea loc în Abbey în 262 de ani. 30 de regi și regine din familia regală britanică au fost înmormântați acolo, notează site-ul oficial al Westminster Abbey.

Ultimul monarh britanic care a fost înmormântat în Abație a fost regele George al II-lea, în 1760. Șefi de stat din întreaga lume vor sosi pentru a asista la serviciul funerar al reginei. În ziua funeraliilor, se așteaptă ca sicriul reginei să fie dus de la Westminster Hall la Westminster Abbey. Înalți membri ai familiei regale, inclusiv Regele Carol al III-lea, se vor alătura procesiunii, susține BBC.

După procesiunea funerară a reginei, se așteaptă ca sicriul ei să fie dus de la Abbey la Wellington Arch, la Hyde Park Corner din Londra.

UNDE ESTE ÎNMORMÂNTAT PRINȚUL PHILIP?

Soțul Reginei, Prințul Philip, care a decedat pe 9 aprilie 2021, a fost înmormântat în cavoul regal de la Castelul Windsor. Ducele de Edinburgh a murit la 99 de ani, iar funeraliile sale au avut loc pe 17 aprilie 2021, în timpul pandemiei.

Slujba de înmormântare a prințului Philip a fost televizată, iar toți cei prezenți au purtat măști și au păstrat distanța socială. La înmormântarea Ducelui, națiunea s-a raliat în spatele Reginei, care a fost văzută stând singură.