Ce se întâmplă cu pacienţii cu boli cronice, după ce spitatele au fost transformate în unităţi Covid: „Oare cancerul nu este o urgenţă?”

România are peste patru milioane de pacienți cu boli cronice. Pe care pandemia i-a lăsat fără tratament, fără șansa la viață.

Să ne amintim primul pacient bolnav de Covid-19, care a fost internat la Institutul Matei Balș. După el, toți cei confirmați pozitiv erau duși la spital cu izoleta. Pe măsură ce numărul lor a crescut, România s-a speriat. Peste 250 de unități medicale au fost transformate în spitale Covid sau de suport. Spitale care, înainte de pandemie, tratau pacienți cu boli cronice.

„S-a uitat total de noi, pacienții cronici. Am fost total marginalizați, am fost ignorați și chiar nu am fost primiți în spitale. Și eu mă întreb retoric acum, oare cancerul nu este o urgență în fiecare minut, în fiecare secundă?”, spune Cezar Irimia, preşedinte APCR.

Cancer, boli de inimă, diabet, afecțiuni neurologice, toate au fost diagnosticate mai târziu decât ar fi trebuit. Efectele le vom vedea în câțiva ani, spun experții în sănătate publică. După un an de la primul caz, România e singura țară cu spitale Covid și non-Covid din Europa.

Vlad Voiculescu, ministrul Sănătății, a promis că va schimba sistemul, dar nu pare grăbit să facă asta. Acum, pacienții cu boli cronice se agață cu toate speranțele de vaccinare.

„Pacienții noștri în proporție de 96, 98% își doresc și-au manifestat dorința de a se vaccina. Pentru că ei sunt conștienți că trebuie să lupte cu boala de bază, de exemplu cu cancerul, nu mai vor și a doua grijă…”, a mai spus Cezar Irimia.

Exit mobile version