Ce se întâmplă cu șomajul tehnic după 1 iunie și cum vor fi ajutate companiile

Sursa foto: Mediafax/Alexandru Dobre
  • Perioada de șomaj tehnic va fi prelungită pentru companiile care rămân închise.
  • Și persoanele fizice autorizate (PFA) şi alţi profesionişti vor putea primi în continuare indemnizaţia de sprijin. 
  • Măsura păstrării şomajului tehnic, până cel târziu la finalul anului, este inclusă într-o ordonanţă ce va fi discutată diseară de Guvern.

Şomajul tehnic va fi acordat şi de la 1 iunie în acele domenii în care activitatea nu poate fi reluată din cauza restricțiilor, dar nu mai târziu de finalului anului în curs. 

În şedinţa de azi, Guvernul va aproba OUG prin care va stabili ca subvenţionarea de la stat a indemnizaţiilor de şomaj tehnic pentru salariaţii cu contractele de muncă suspendate să se poată face până la 31 decembrie 2020, pentru toate domeniile de activitate în care se menţin restricţii. 

Indemnizaţia de şomaj tehnic este de 75% din salariul de bază, dar statul acoperă cel mult 75% din câştigul salarial mediu brut. În cazurile în care suma de la stat nu acoperă 75% din salariul de bază, firmele pot acoperi diferenţa. 

Nu doar angajaţii, ci şi persoanele ce lucrează pe cont propriu vor putea primi, în continuare, indemnizaţia de şomaj tehnic. Astfel, PFA-urile, persoanele cu profesii liberale sau cele care lucrează pe drepturi de autor vor putea solicita de la stat, lunar, suma de 4.072 de lei brut, echivalentul a 75% din salariul mediu pe economie.