• Pentru a-i proteja pe solicitanții de azil de deportare înainte de a-și depune cererea, aceștia au un interviu de teamă rezonabilă.
  • Toți solicitanții de azil, precum și orice membri ai familiei care așteaptă să li se alăture, sunt lăsați într-un limbo juridic în timp ce dosarele lor sunt în așteptare.
  • În cadrul noului sistem, unele cazuri de azil sunt atribuite unor funcționari federali în loc să treacă prin sistemul judiciar.

Azilul este o formă de protecție pentru a rămâne în mod legal pe teritoriul Statelor Unite. Un migrant poate îl solicita în Statele Unite dacă se află fizic în țară sau la un port de intrare la Serviciul vamal și de protecție a frontierelor.

Odată ce migrantul trece granița, procesul este lung și complicat și poate dura în medie aproape cinci ani pentru a fi finalizat. Toți solicitanții de azil, precum și orice membri ai familiei care așteaptă să li se alăture, sunt lăsați într-un limbo juridic în timp ce dosarele lor sunt în așteptare.

Imigranții care reintră ilegal în SUA după un ordin de îndepărtare anterior și non-cetățenii condamnați pentru anumite infracțiuni sunt supuși unui proces diferit de expulzare accelerată, numit reinstaurare a îndepărtării. Pentru a-i proteja pe solicitanții de azil de deportare înainte de a-și depune cererea, aceștia au un interviu de teamă rezonabilă cu un ofițer de azil pentru a demonstra că există o posibilitate rezonabilă de a fi torturați în țara de îndepărtare sau de a fi persecutați din motive de rasă, religie, naționalitate, opinie politică sau apartenență la o anumită țară sau grup social.

Recomandări

PUTIN: VOM DOBORÎ TOATE AVIOANELE F-16 TRIMISE UCRAINEI
SBF PRIMEȘTE 25 DE ANI DE ÎNCHISOARE
ZIUA FEMEILOR DIN MUZICĂ
ȘTII DE VREME? VINE VARA-N TOATĂ ȚARA
MOLDOVA SE PREGĂTEȘTE DE ADERARE
ROTAȚIA PĂMÂNTULUI A ÎNCETINIT

În cadrul noului sistem, unele cazuri de azil sunt atribuite unor funcționari federali în loc să treacă prin sistemul judiciar, adică prin judecătorul de azil, pentru a accelera procesul de solicitare:

  • Dacă un solicitant trece de interviul de teamă credibilă și se aplică vechea procedură, cazul va fi trimis la instanța de imigrare pentru a continua procesul defensiv de solicitare a azilului
  • Dacă un solicitant de azil obține noua procedură în cadrul procesului accelerat, cazul se întoarce la USCIS pentru un interviu pe fond de azil separat. La acest interviu, care are loc în termen de 21 până la 45 de zile de la interviul de teamă credibilă, ofițerul de azil va stabili dacă va acorda sau nu solicitantului.
  • Dacă se acordă azilul după interviul pe fond de azil, procesul este încheiat.
  • În cazul în care ofițerul stabilește după interviul privind fondul cererii de azil că un migrant nu se califică pentru azil, migrantul este trimis la instanța de imigrare pentru a continua procesul mai rapid și defensiv de solicitare a azilului, conceput pentru a finaliza procesul judiciar în termen de șase luni.
  • În cazul în care ofițerul stabilește că migrantul nu are o teamă credibilă, se dispune îndepărtarea migrantului. În acest caz, decizia poate fi atacată, în urma unui proces de revizuire în fața unui judecător de imigrare, care poate revoca avizul negativ privind teama credibilă, astfel încât imigrantul să inițieze un alt proces de expulzare pentru a solicita protecție împotriva expulzării.