• În Africa de Sud a fost identificată o nouă variantă a virusului, 501Y.V2, cu o transmisibilitate mai mare, care are mai mult de 20 de mutații.
  • Răspândirea necontrolată a virusului prezintă cel puțin riscul de a provoca mai multe spitalizări și de a afecta și mai mult sistemul sanitar.
  • Un prim studiu a constatat că vaccinul Pfizer a rămas eficient împotriva mutațiilor 501Y.V1 și 501Y.V2, dar în general nu se cunoaște eficiența vaccinurilor împotriva noilor variante.

Ministrul sănătății din Marea Britanie, Matt Hancock, a spus că varianta SARS-CoV-2 identificată pentru prima dată în Africa de Sud este mai îngrijorătoare decât noua variantă detectată în Marea Britanie, scrie ABC News.

„Evoluția virusului nu este neașteptată”, a declarat dr. Richard Lessells, un expert în boli infecțioase care cercetează varianta din Africa de Sud. „Ne așteptăm la acest lucru pentru că permitem acestui virus să se răspândească la niveluri destul de ridicate”.

Începând cu 5 ianuarie, varianta originară din Africa de Sud a fost detectată în mai multe țări, Marea Britanie, Franța, Elveția, Japonia, Austria și Zambia, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, iar varianta detectată pentru prima dată în Marea Britanie a fost raportată în 40 de țări.

Recomandări

RUSIA SPUNE NU REZOLUȚIEI
FII BOGAT ÎN ROMÂNIA
MATTY HEALY, DESPRE ALBUMUL LUI SWIFT
DE LA GOYA LA... YOGA
ZIUA INTERNAȚIONALĂ A STRIGĂTULUI
CHETĂ PENTRU SPORTIVII ROMÂNI

Ce se știe despre varianta detectată în Africa de Sud

Cunoscută sub numele de 501Y.V2, noua variantă a fost detectată printr-un control de rutină efectuat de o rețea de laboratoare din Africa de Sud, care a găsit noua variantă în 200 de probe de la 50 de unități medicale diferite.

„Uimitor a fost numărul de mutații”, a spus Lessells. Au existat mai mult de 20 de mutații, mult mai multe decât la alte virusuri, care circulau la acel moment”, a spus el. Chiar mai izbitor a fost faptul că șapte sau opt dintre aceste mutații erau în proteina spike a virusului, „țepușa” cu care virusul „se agață de receptorii de pe celulele noastre”.

Mutația 501Y a creat un virus cu o transmisibilitate mai mare, a spus Lessells despre variantele virusului 501Y.V1 din Marea Britanie și 501Y.V2 din Africa de Sud.

Deși nu s-a dovedit că noile variante provoacă boli mai severe, răspândirea mai rapidă implică cel puțin riscul de a provoca mai multe spitalizări, afectând și mai mult sistemul sanitar.

Oferă vaccinurile actuale protecție împotriva noii variante?

În ceea ce privește capacitatea vaccinurilor actuale de a oferi protecție împotriva variantei 501Y.V2, Lessells a spus că „suntem îngrijorați, dar credem că este puțin probabil că aceste vaccinuri ar fi chiar ineficiente”.

Un studiu publicat de cercetătorii de la Pfizer și de la Universitatea din Texas a constatat că vaccinul Pfizer a rămas eficient împotriva mutațiilor 501Y.V1 și 501Y.V2. Studiul clinic Pfizer, la care s-au analizat probe de sânge de la participanți, nu a fost încă revizuit de comunitatea științifică, dar este un semn de speranță.

Nu se știe încă dacă cei bolnavi de COVID-19 care au acum anticorpi, sunt protejați împotriva variantei 501Y. V2.

„Imunitatea naturală este diferită de imunitatea oferită prin vaccinare”, a explicat Lessells. La unele persoane, imunitatea naturală oferă o protecție redusă în comparație cu vaccinurile, care tind să declanșeze un răspuns imun mai puternic, a afirmat el. Trebuie însă efectuate mai multe cercetări.

Vaccinarea în Africa de Sud

Accesul la vaccin reprezintă o problemă în Africa de Sud, unde peste 1,1 milioane de persoane au fost infectate și 31.809 au murit din cauza virusului, potrivit datelor Universității Johns Hopkins. Prima achiziție de vaccinuri anti- COVID-19 a fost anunțată în Africa de Sud joia trecută. Cele 1,5 milioane de doze de vaccin AstraZeneca, importate din India, vor începe să fie distribuite personalului medical la sfârșitul acestei luni.

Ca răspuns la răspândirea pe scară largă a variantei 501Y.V2, care acum domină în rândul infecțiilor din Africa de Sud, țara a adoptat măsuri stricte: interzicerea reuniunilor în interior și în aer liber, o stare de urgență și o interdicție asupra vânzărilor de alcool.