- Examenele pentru clasele terminale se vor desfășura în condiții speciale anul acesta, în contextul pandemiei de coroanvirus
- Monica Anisie, minstrul Educației, spune că se lucrează la o procedură specială pentru elevii care vor avea temperatura peste 37.3 în ziua examenului
- Aceștia ar putea fi plasați separat într-o altă sală sau vor susține ulterior examenul
Criza actuală provocată de epidemia de Covid-19 a dat peste cap modul de organizare al Evaluării Naționale și al Bacalaureatului de anul acesta. Au existat voci care au propus ca examenele să fie anulate, însă ele vor avea loc, în condiții speciale, cu distanțarea socială corespunzătoare între candidații aflați în sălile de examen.
O altă regulă instituită o reprezintă măsurarea temperaturii elevilor, care trebuie să fie sub pragul de 37.3 grade Celsius. Ministrul Educației, Monica Anisie, a oferit lămuriri privind acest aspect și spune că se lucrează la o procedură specială pentru candidații care au temperatura peste 37.3 grade Celsius, cât și pentru aceia care se află în carantină sau izolare, ori au fost testați pozitiv pentru Covid-19.
„Există prevederi în cadrul metodologiei de organizare și desfășurare a examenelor naționale, de Bacalaureat sau Evaluare Națională. Acolo sunt prevederi clare cu privire la elevii care se află în izolare sau cei care sunt confirmați pozitiv cu noul coronavirus, dar și cei care au afecțiuni cronice sau cei care prezintă un anumit risc de infecție sau de a dezvolta complicații. Vor susține probele conform unei proceduri speciale pe care Ministerul Educației o realizează în această perioadă, alături de reprezentanții Ministerului Sănătății”, a spus Monica Anisie, la Digi 24.
Întrebată ce se întâmplă cu elevii care depășesc pragul de temperatură, ministrul a răspuns: „Mâine am o întâlnire cu directorul general de la Centrul de Evaluare și Promovare a Stării de Sănătate, am solicitat INSP o întâlnire tocmai pentru că am și eu aceste întrebări și vreau să le pun acestor experți, pentru că trebuie să dăm răspunsuri părinților.
Dacă reprezentanții Ministerului Sănătății spun că, dacă se depășește temperatura de 37,3, este bine să nu intre în școală elevul sau un cadrul didacic, cred că trebuie să respectăm aceste reguli. Am primit recomandări cu privire la măsurile necesare redeschiderii creșelor, after-school-urilor, căminelor și aici e prevăzut clar că acele persoane care au temperatura înregistrată de 37,3, se recomandă reluarea măsurării temperaturii după o perioadă de 2-5 minute”.
Concret, toți elevii în cauză ar putea fi plasați într-o sală de clasă separată sau ar putea susține examenul ulterior, cu subiect de rezervă.
„Ne-am gândit că s-ar putea să existe o sală de clasă pentru acei elevi care doresc să intre la examen și să fie izolați de toți ceilalți, să susțină probele, sau pot da proba mai târziu, cu subiectul de rezervă, cum de altfel s-a mai întâmplat și în anii trecuți”, a încheiat Monica Anisie.
- LIVE UPDATE. Război în Ucraina, ziua 1.047. O dronă a ucis un jurnalist rus în Donețkul ocupat și rănește alți cinci
- LIVE UPDATE. Război în Israel, ziua 457. Hezbollah se declară pregătit să răspundă Israelului în Liban
- Trump revine la Casa Albă cu planuri economice ambițioase. Ce presupun noile taxe vamale pe care vrea să le implementeze președintele
- A.I.-ul surprinde din nou. Companiile miliardare ale viitorului vor fi operate de o singură persoană, spune Sam Altman
- Cum putem ajuta planeta în 2025? Află cum îți poți reduce impactul asupra naturii