• Preşedintele israelian Isaac Herzog a declarat că ar putea fi nevoie ca o „forţă foarte puternică” să rămână în Gaza în viitorul apropiat
  • Măsura este necesară pentru a împiedica revenirea grupului militant Hamas după război, însă preşedintele american Joe Biden a avertizat că ocuparea Gaza ar fi „o mare greşeală”.

Preşedintele israelian Isaac Herzog a declarat că ar putea fi nevoie ca o „forţă foarte puternică” să rămână în Gaza în viitorul apropiat pentru a împiedica revenirea grupului militant Hamas după război, însă preşedintele american Joe Biden a avertizat că ocuparea Gaza ar fi „o mare greşeală”.

„Dacă ne retragem, atunci cine va prelua controlul? Nu putem lăsa un vid. Trebuie să ne gândim care va fi mecanismul; sunt multe idei care sunt puse în discuţie”, a declarat Herzog într-un interviu acordat FT publicat joi.

„Dar nimeni nu va dori să transforme din nou acest loc, Gaza, într-o bază teroristă”, a adăugat el.

Recomandări

TRUMP ȘI ORBAN VOR SĂ FACĂ ALIANȚĂ
CE SPUNE MAȘINA TA DESPRE TINE?
UK AR TRIMITE SOLDAȚI ÎN GAZA
AVEM PRINTRE CELE MAI MICI PREȚURI LA ENERGIE
CUM S-AU CUNOSCUT WILLIAM ȘI KATE?
UNDE SUNT INVESTIȚIILE LUI CIOLACU?

Herzog a declarat pentru FT că guvernul israelian discută multe idei despre modul în care va fi condusă Gaza după ce se va încheia războiul şi a adăugat că a presupus că Statele Unite şi „vecinii noştri din regiune” vor avea o anumită implicare în ordinea post-conflict.

Biden a declarat miercuri că i-a spus clar premierului israelian Benjamin Netanyahu că o soluţie cu două state este singura cale de a rezolva conflictul israeliano-palestinian şi că ocuparea Gaza ar fi „o mare greşeală”.

Autoritatea Palestiniană, care exercită o autonomie limitată în unele părţi din Cisiordania, afirmă că Gaza, unde Hamas conduce din 2007, este parte integrantă pentru un viitor stat palestinian.

Israelul şi-a luat angajamentul să distrugă Hamas, dar nu a prezentat un plan pentru a stabili cine va guverna Gaza după război. Netanyahu a declarat că Israelul va trebui să menţină responsabilitatea generală de securitate în Gaza pentru o perioadă nedeterminată.