• Raisi este văzut ca un potențial succesor al ayatollahului Ali Khamenei, care are 85 de ani.
  • De când a preluat funcția, Raisi a fost recunoscut pentru faptul că a înăsprit legile morale, cele pe care le-am văzut în ultimii ani la reprimarea protestelor.
  • El a fost activ și în negocierile nucleare în ultima vreme.
  • A avut întâlniri și cu Putin, care i-a cerut o reacție mai temperată la tensiunile cu Israelul.

Dacă Raisi a murit, potrivit Constituției, vor avea loc alegeri în 50 de zile. Nu este un simplu incident. Are o implicație globală și ne poate marca următorii ani dacă Iranul va trece printr-o schimbare în urma acestui accident, în cazul în care Ebrahim Raisi a decedat sau supraviețuiește.

Cert este că această prăbușire a unui elicopter în munții Iranului poate schimba istoria. În Iran, puterea politică este împărțită între clerici și guvern, dar liderul suprem are ultimul cuvânt.

Raisi este văzut ca un potențial succesor al ayatollahului Ali Khamenei, care are 85 de ani. De când a preluat funcția, Raisi a fost recunoscut pentru faptul că a înăsprit legile morale, cele pe care le-am văzut în ultimii ani la reprimarea protestelor. El a fost activ și în negocierile nucleare în ultima vreme. A avut întâlniri și cu Putin, care i-a cerut o reacție mai temperată la tensiunile cu Israelul, tocmai pentru că nu avea interesul să se producă un conflict mai mare.

Recomandări

ALTMAN PORNEȘTE RĂZBOIUL CU GOOGLE
100 LIDERI MONDIALI DAU STARTUL JO
CE ÎNSEAMNĂ TULBURAREA ARFID?
CE ESTE TULBURAREA ARFID?
CE DESTINAȚII VIZITEZI VARA ASTA?
UNDE CONDUCI ÎN WEEKEND?

În aprilie, Iranul a făcut pentru prima dată un atac direct asupra Israelului, sub conducerea lui Raisi. S-au lansat aproape 300 de drone și rachete către Israel într-o demonstrație de forță care trebuia să îi facă pe israelieni să iasă din Gaza. Dacă Raisi nu supraviețuiește, succesiunea în fruntea statului poate fi incertă.

Citește și