• Alianța nord-atlantică a plasat comenzi în valoare de aproximativ 450 milioane de euro, în 2020, pentru 407 companii din 29 de țări. Printre beneficiari, s-au numărat și firme din state partenere, precum Israel, Elveția și Coreea de Sud.
  • În același an, prin Agenția sa specializată, NATO a încheiat pre-contracte cu o valoare estimată la circa 1,7 miliarde de euro, cu 145 de agenți economici din 20 de state membre.
  • Chiar dacă anul trecut NATO nu a transmis comenzi unor firme din România, două societăți comerciale de la noi au semnat în 2020 pre-contracte însumând 5.127.422 euro pentru bunuri și servicii necesare Alianței.

În 2020, dintre cele aproximativ 450 de milioane de euro cât au echivalat comenzile plasate către furnizori, aproape 100 de milioane au ajuns în conturile a 63 de firme din SUA.

Pe locul al doilea se situează Marea Britanie, cu 35 de companii care și-au adjudecat comenzi de circa 52 de milioane de euro, iar pe locul al treilea este Italia, cu 31 de companii care au primit comenzi în valoare de aproximativ 46 de milioane de euro.

Franța și Germania ocupă locurile patru și cinci, fiecare cu comenzi în valoare de circa 44 de milioane de euro. Cu 79 de firme, Germania se situează însă pe primul loc ca număr de beneficiari.

Recomandări

FII BOGAT ÎN ROMÂNIA
ZIUA INTERNAȚIONALĂ A STRIGĂTULUI
CHETĂ PENTRU SPORTIVII ROMÂNI
BLIKEN AJUNGE ÎN CHINA
C.E. INVESTIGHEAZĂ CHINA
CE ESTE DUREREA CRONICĂ

În plutonul primilor 15 beneficiari, mai regăsești Turcia, Spania, Canada, Suedia, Polonia și Letonia. Fiecare a primit comenzi în valoare de peste 10 milioane de euro. Sunt fonduri semnificative pentru investiția în dezvoltarea producției cu destinație civilă și militară, deopotrivă.

În listă sunt și alte state din regiunea noastră, precum Albania (6,8 milioane), Lituania (6,5 milioane), Grecia (2,7 milioane), Cehia (2,2 milioane), Ungaria (1,7 milioane), Bulgaria, Muntenegru sau Ucraina.

Există câteva companii în România care au realizat venituri de pe urma contractelor cu NATO în 2019, însă anul 2020 a fost fără comenzi din partea Alianței pentru agenți economici de la noi din țară. În raport cu nevoi viitoare, a căror materializare este dificil de prevăzut astăzi, NATO a semnat totuși cu GLOBAL DEFENSE LOGISTICS SRL din Constanța un pre-contract evaluat la 1.193.168 euro, pentru livrarea de carburanți, iar cu MOTEXCO din Iași a semnat un pre-contract evaluat la 3.934.254 euro, pentru furnizarea de corturi individuale.

Organizația Tratatului Atlanticului de Nord aniversează 72 de ani de la înființare și nu își arată vârsta. Are un program modernizat în permanență prin care vrea să își mențină capacitatea de acțiune la nivel ridicat, indiferent de vremuri. Pentru a fi capabilă să răspundă la noi tipuri de provocări în cel mai „smart” mod posibil, Alianța întreține un dialog foarte strâns cu comunitățile de business din statele membre și cu parteneri din afară. Asta face din NATO un business imens, cu o piață foarte activă.

Succesiv, summit-urile Alianței din ultimii ani au adus în prim-plan încurajarea mediului de afaceri și a industriei de apărare din statele membre sau partenere să coopereze și să valorifice oportunitățile pe care NATO le oferă. Este un îndemn care ține cont de experiența pozitivă a integrării europene și care vizează o creștere a competitivității și a nivelului de dezvoltare în rândul aliaților. Astăzi, este important pentru noi ca autoritățile din România și comunitățile de business să conștientizeze aceste oportunități și să își îmbunătățească oferta de a livra la standarde NATO, nu numai sub forma contribuțiilor în teatrele de operații, ci și prin categoriile de bunuri și servicii care se consumă în afara acestor misiuni. Alții din Europa Centrală și de Est au reușit. Reușim și noi, dacă nu ne furăm singuri căciula.