- Iulian Cristache, preşedintele Federaţiei părinţilor, spune că 20 de procente pentru creşterea alocaţiei nu sunt suficiente
- Impactul bugetar, în cazul dublării, nu ar mai fi de 7 miliarde de lei, pentru cât a mai rămas din acest an
- Analistul financiar Dragoş Cabat susţine că Guvernul poate acorda banii pentru majorare cu 20%, dar nu mai mult
- Cabat spune că metoda creşterii în etape dă timp Guvernului să găsească resurse
- Plenul Senatului va decide, astăzi, asupra proiectului Guvernului privind creşterea cu 20%
Iulian Cristache, preşedinte al Federaţiei Părinţilor, spune că Guvernul putea creşte alocaţiile, etapizat, încă din ianuarie, măcar ar fi arătat părinţilor şi celor mici că sunt o prioritate, dar a preferat să tot invoce motive şi să spună „nu”. Acum, însă, cum nu mai vorbim de un an întreg, impactul nu ar mai fi de 7 miliarde şi poate fi suportat, crede el. Analistul financiar Dragoş Cabat spune că bani pentru creştere de 20% s-ar putea găsi, dar mai mult…România nu are de unde da copilului tău.
IULIAN CRISTACHE, preşedintele Federaţiei Naţionale a Asociaţiilor de Părinţi: „Trecem printr-un context pandemic cu cheltuieli foarte mari al sistemului financiar, dar ca reprezentant al părinţilor, niciodată nu o să pot să spun că sunt de acord cu o creştere de 20%. 20% pentru aceste familii care din toamnă vor începe, ştiţi în ce condiţii.. S-ar putea să avem mari surprize începând cu toamna acestui an şi să vedem că avem o rată de creştere a abandonului spectaculoasă“.
„În loc de 20 de procente puteau să dea 30 sau 40 şi eşalonarea să fie mai scurtă. Suntem a patra sau a cincea ţară din coadă la nivelul alocaţiilor. Dacă s-ar dubla, am urca ceva în clasament“, a mai spus el.
DRAGOS CABAT, analist financiar: „În măsura în care vor creşte doar cu 20 la sută, înseamnă a cincea parte din 8 miliarde, 1,6 miliarde. Sunt sume care la o primă vedere nu par foarte mari în bugetul României, dar trebuie sumele acestea luate de undeva“.