• Doar 30% din români vor să se vaccineze împotriva noului coronavirus.
  • 72% cred că bisericile nu ar trebui să fie închise de Crăciun.
  • 70% nu sunt de acord cu o nouă carantină generală, arată un sondaj Avangarde, dat publicității astăzi.

Doar 30% dintre români spun că se vor vaccina împotriva noului coronaviurs anul viitor în cadrul campaniei de vaccinare, 29% refuză vaccinarea, 29 la sută se declară indeciși, 10% nu pot aprecia, iar 2% nu știu sau nu răspund.

”Ținând cont de faptul că deja au apărut informații oficiale despre primele vaccinuri împotriva virusului COVID-19 și de faptul că în prima parte a anului 2021 se va demara campania de vaccinare a populației și în România, dvs personal vă veți vaccina?”

Aceasta este întrebarea din sondajul realizat de Avangarde în perioada 10-20 decembrie, realizat pe un eșantion de 900 de persoane, intervievate prin telefon, cu o marjă de eroare de 3,2%.

Recomandări

CINE VA PRELUA ȘEFIA C.E.
NOU COD PENTRU SCHENGEN
NE LIPSEȘTE EDUCAȚIA FINANCIARĂ?
NE-A SALVAT VACCINUL?
CIOLACU: COALIȚIA NU SE RUPE
O ROMÂNCĂ ARBITREAZĂ LA UEFA

Ce spun datele sondajului

Confrom sondajului, 38% se declară pro-vaccinare în general, 20% împotriva vaccinării, 25% declară că nu au o poziționare clară sau că nu sunt interesați, iar 17% nu știu sau nu răspund.

Totodată, cei mai mulți români se declară îngrijorați (47%) sau foarte îngrijorați (16%) de evoluția pandemiei COVID-19. În timp ce, doar 23 % se declară puțin îngrijorați sau foarte puțin/ deloc îngrijorați (11%).

72% consideră că bisericile nu ar trebui închise de Crăciun, 17% cred că ar trebui închise, iar 11% nu știu sau nu răspund.

70% dintre respondenți nu ar fi de acord cu o nouă carantină generală, doar 16 % ar aproba o astfel de măsură, iar 14% nu știu sau nu răspund.

11% spun că au avut un membru al familiei (soți, părinți, copii) infectat cu Covid, însă 50% spun că nu știu sau nu răspund la această întrebare. 39% declară ferm că nu au avut cazuri de COVID-19 în familie.

51% sunt de părere că politicul și instituțiile statului sunt vinovate pentru numărul mare de COVID-19.

Vladimir Ionaș, sociolog Avangarde: „Instituțiile statului nu își fac treaba, au cu totul alte preocupări”

Sociologul Vladimir Ionaș a vorbit pentru Aleph News despre posibilele motive pentru care românii sunt sceptici cu privire la vaccinare.

Vladimir Ionaș, sociolog Avangarde: „Pentru că în România au lipsit campaniile de comunicare și de conștientizare a importanței vaccinării. Noi de ani de zile lăsăm ca orice teorie a conspirațiilor, orice mesaj alarmist transmise pe rețelele sociale să se răspândească. Iar Ministerul Sănătății nu face nimic să contracareze acest lucru. Ei nici acum nu au început o campanie foarte clară legată de beneficiile vacciării.”

„Autoritățile trebuie să indentifice acei lideri de opinie care se bucură de favorabilitate și să se folosească de imaginea lor în acest caz. (…) Uitați cum în Statele Unite președintele s-a vaccinat public și în Israel, primul-ministru, nu înteleg de ce la noi a fost o problemă.”