- Viktor Orbán: „președinția ungară a făcut multe pentru aderarea completă a celor două țări la Schengen”.
- „S-a terminat cu așteptarea camioanelor la granița româno-ungară”, a spus Peter Szijjarto.
- Szijjarto: „la 1 ianuarie vor fi deschise 10 noi drumuri de trecere a frontierei româno-ungare”.
Presa pro-guvernamentală din Ungaria scrie despre aderarea completă a României la Schengen de la 1 ianuarie: „că este un succes uriaș al președinției ungare”. În aceași idee se pronunță și ministrul de externe ungar, Péter Szijjártó,care spune că este: „O decizie care servește și intereselor naționale maghiare”.
Advertisment
Cum comentează presa și liderii politici din Ungaria decizia JAI de joi?
Bineînțeles, presa pro-guvernamentală alocă tot succesul aderării complete a României și Bulgariei, președinției ungare la Uniunea Europeană și personală lui Viktor Orbán. Dar azi dimineața, Viktor Orbán a acordat un interviu obișnuit, de altfel, săptămânal postului național de radio, în care s-a referit și la această aderare a României la spațiul Schengen-Full și spune că în istoria zbuciumată a relațiilor română-ungare, acest eveniment este o după-amiază însorită. Și, bineînțeles, și el își arogă acest rezultat, din care profită și românii.
„Și românii știu acest lucru, dar au fost și constructivi, ne-au ajutat munca noastră”, a spus Viktor Orbán în acest interviu.
Recomandări
„și să nu uităm nici de bulgari, cu care nu am avut niciodată nicio problemă, un popor prieten, putem spune doar cele mai bune lucruri despre ei în istoria noastră”, a spus Viktor Orbán.
Apoi și Ministrul de Externe, Péter Szijjártó, o a postat pe rețelele de socializare. La fel, consideră un lucru foarte important, o decizie de la Bruxelles, care în sfârșit este în concordanță cu interesele naționale ale maghiarilor. „De la 1 ianuarie camioanele nu vor mai sta ore întregi și zile întregi la granița română-ungară. Este foarte important acest lucru, pentru că una din principalele țări de export pentru Ungaria este România. Și de la 1 ianuarie imediat se vor deschide 10 noi drumuri de trecere a frontierei română-ungare”, a postat Péter Szijjártó.
Chiar a avut Ungaria rolul central în decizia asupra României și Bulgarieii?
Ei au avut un rol, bineînțeles, dar central în mod sigur nu. A fost exclusiv decizia Austriei și a Olandei. Aceste două țări au blocat în principal accesul României și Bulgariei la Schengen complet.
Bineînțeles, Ungaria a oferit posibilitatea ca țările implicate să se întâlnească, să aibă o ultimă întâlnire, după ce Austria a semnalat că probabil că nu va mai avea rezerve față de aderarea României. Dar nu trebuie să exagerăm aportul Ungariei la acest proces mai mult decât este necesar.
Citește și
- Francois Bayrou a fost numit noul prim-ministru al Franței
- Trump vrea trupe europene în Ucraina. Apar noi detalii despre întâlnirea dintre Zelenski, Macron și Trump de la Paris
- Viitoarea coaliție întâmpină obstacole. De ce România riscă să piardă fondurile PNRR
Partenerii noștri