• Pennsylvania este statul crucial în aceste alegeri.
  • Cursa de anul acesta este complicată și din cauza numărului foarte mare de voturi prin corespondență.
  • Pennsylvania are 20 de voturi în Colegiul Electoral, al doilea cel mai mare număr dintre swing states, după Florida.

Știi deja, statele cheie și numărul electorilor decid cine e președintele Americii. Nu votul popular. Te întrebi care e statul care decide exact soarta alegerilor de anul acesta? Pennsylvania este statul crucial în aceste alegeri. Și Donald Trump și Joe Biden trebuie să-l câștige ca să ajungă la Casa Albă.

Vorbim aici de un stat complex. Marile zone urbane precum Philadelphia și Pittsburg înclină către democrați. Acestea reprezintă 74 la sută din populație.

În timp ce zonele rurale, unde sunt multe ferme, sunt alături de republicani și reprezintă circa 26 la sută din populație.

Marjorie Mullvey, votant Trump: „Admir principiile creștine și diversele lucruri pe care Trump le-a făcut pentru țară.“

Mark Sapienza, votant Trump: „Vreau ca Trump să câștige. Îmi plac politicile sale.“

Recomandări

CINE ÎNCEARCĂ SĂ-L ASASINEZE PE ZELENSKI?
ONU DECIDE DACĂ RECUNOAȘTE SAU NU AUTORITATEA PALESTINIANĂ
CE SECRETE ASCUNDE CHINA
CUM ÎNGRIJEȘTI MEDIUL ÎNCONJURĂTOR
FRANCEZII SUNT PESIMIȘTII EUROPEI
„NADIA” ÎI DUCE PE ROMÂNI LA J.O.

Cursa de anul acesta este complicată și din cauza numărului foarte mare de voturi prin corespondență. Peste două milioane și jumătate. Iar fiecare trebuie procesat manual. De aceea, rezultatul final ar putea fi cunoscut abia peste câteva zile.

Bill Turner, oficial electoral: „Avem 65 sau 70 de oameni în fiecare tură care lucrează să deschidă plicurile. Este un proces foarte laborios.“

Pennsylvania are 20 de voturi în Colegiul Electoral, al doilea cel mai mare număr dintre swing states, după Florida. Donald Trump a făcut aici 7 mitinguri doar în ultima săptămână de campanie. Iar Joe Biden s-a născut aici și a făcut mereu apel la originea lui muncitoarească.

Bogdan Nicolae, de la Monitorul Apărării, îți explică ce surprize a adus votul din statele cheie, dacă știm deja de unde vin cele mai multe voturi ale fiecăruia dintre candidați și ce ar însemna o situație indecisă pentru Europa, pentru România.

Bogdan Nicolae: „Pentru Trump sunt 3 state cheie – Florida, Ohio și North Carolina. Știm că cine a câștigat Ohio a fost președintele Americii. Dacă Biden ar câștiga Georgia, Pennsylvania, probabil ar ieși presedinte. Donald Trump a anunțat de câteva zile că în anumite districte va trimite avocați pentru a vedea cum se desfășoară numărarea voturilor.“