Ce știm despre Ebrahim Raisi, noul președinte al Iranului? Victoria electorală va oferi mai multă putere extremiștilor iranieni

Sursa foto: Hepta
  • Ultraconservatorul Seyyed Ebrahim Raisi al-Sadati a câștigat alegerile prezidențiale.
  • Ebrahim Raisi, în vârstă de 60 de ani, a fost procuror mare parte din cariera sa.
  • Raisi este acuzat de organizațiile pentru drepturile omului de diferite abuzuri.

Ebrahim Raisi a fost anunțat oficial drept câștigătorul alegerilor prezidențiale din Iran. În vârstă de 60 de ani, Raisi este fost procuror. Anunțul a fost făcut de Ministrul iranian de Interne, în cadrul unei conferințe de presă la Teheran.

Abbdolreza Rahmani Fazli, ministrul iranian de interne: „Domnul Ebrahim Raisi a ocupat primul loc după ce a câștigat 17.926.345 de voturi și a fost ales de popor în funcția de președinte, mandatar pentru ramura executivă”

Iranienii nu prea s-au înghesuit la vot pe motiv că scrutinul ar fi fost deja aranjat.

Zamani votant: „În ciuda tuturor plângerilor și nemulțumirilor mele față de situația actuală, am votat deoarece consider că votul este o practică necesară într-o democrație și o nevoie esențială pentru orice societate civilizată.”

Talebi votant: „Votez din cauza religiei mele, din cauza martirilor, din cauza țării mele, a patriei mele”

Ce știm despre Ebrahim Raisi

Raisi, în vârstă de 60 de ani, este conducătorul sistemului judiciar iranian din 2019 și face parte din cercul ultra-conservator care se opune puternic Statelor Unite.

Ca fost procuror, a fost implicat în executarea a mii de prizonieri politici în anii 1980.

Uniunea Europeană și Statele Unite au impus sancțiuni împotriva lui Raisi, pentru încălcări grave ale drepturilor omului în contextul protestelor anti-guvernamentale din 2019, transmite Smart Radio.

Victoria electorală va oferi mai multă putere extremiștilor iranieni care sunt împotriva reluării pactului nuclear încheiat în 2015.

Raisi l-a criticat dur pe fostul președinte Rouhani după ce pactul nuclear a fost acceptat, în timpul administrației lui Donald Trump.

Ce ar putea reprezenta mandatul lui Raisi pentru Iran

Alegerile au venit intr-un punct de cotitură pentru Iran. Economia națională abia rezistă sancțiunilor dure impuse de SUA în timpul administrației Trump, după ce Whashigtonul a părăsit pactul nuclear.

Statele Unite blochează Iranul să-și vândă petrolul și să încheie contracte comerciale cu majoritatea statelor lumii.

Ca președinte, Raisi se va confrunta cu situația economică precară și cu politica externă în schimbare.