• Multe femei trec prin drama violenței domestice
  • Din păcate, majoritatea nu au curaj să ceară ajutor
  • Există întotdeauna o cale de scăpare: de la ONG-uri și Poliție, la aplicații și simplul act de a cere ajutor de la oameni
  • Cei care sunt martori la aceste abuzuri trebuie să reacționeze, să intervină

E cunoscut de toată lumea că violența domestică este o problemă de actualitate în România. Însă o altă problemă mare o reprezintă și atitudinea societăţii față de această realitate tristă – mai bine zis, mentalitatea multor români care este încă putredă şi merge pe ideea că femeia este vinovată de cele întâmplate.

Toată lumea știe celebra expresie „sigur a făcut ea ceva”. Femeile victime se confruntă des cu astfel de probleme şi sunt puse deseori în situaţii grele din care nu mai pot ieşi. Toate aceste remarci sunt un motiv pentru care femeile abuzate renunţă să mai apeleze la prieteni sau la poliţie. De teamă, de ruşine şi pentru a evita astfel de situaţii în care să fie învinovăţite. Veşinca  întrebare „De ce nu pleacă” ar putea mai bine să se transforme în „Cum aş putea să te ajut?”.

Experţi în combaterea violenţei domestice au vorbit în detaliu despre ce putem face noi când vedem sau auzim de astfel de cazuri, dar şi despre cum poate ieşi o victimă dintr-o situaţie atât de nefericită. 

Recomandări

CHETĂ PENTRU SPORTIVII ROMÂNI
C.E. INVESTIGHEAZĂ CHINA
CE ESTE DUREREA CRONICĂ
SCADE INTERESUL PENTRU VISION PRO
P.E. LUPTĂ CONTRA TRAFICULUI DE FIINȚE UMANE
PRAFUL SAHARIAN ACOPERĂ GRECIA

Monica Tudorache, expert egalitate de şanse Asociația Necuvinte: „Violenţa domestică este deseori ca un cerc vicios. Pentru că se creează nişte dependenţe, fie ele de natură emoţională sau economică, este foarte greu pentru victimă să iasă din cercul ăsta chiar şi atunci când se gândeşte să facă demersurile necesare pentru a ieşi din situaţia respectivă. Este foarte comun ca ea să se întoarcă la agresor, să plece şi iar să se întoarcă.  Acest lucru se poate întâmpla oricui, indiferent de mediul social sau nivelul de educaţie. Nu trebuie să fim indiferenți. Un martor care rămâne tăcut şi nu ia atitudine, devinde complice la abuz. Aceste lucuri pot degenera foarte tare şi trebuie să ne gândim că sunt zeci de femei care îşi pierd viaţa în urma abuzurilor. În primul rând, dacă o persoană aude sau vede un astfel de caz, trebuie să sune la 112, să încerce să informeze acolo unde poate, să recomande poate…un ONG. Poate că persoana respectivă care este victimă nici nu îşi cunoaşte drepturile, poate nici nu ştie că sunt centre specializate pentru îngrijirea femilor care trec prin asemenea traume. Victima nu trebuie să stea pe gânduri şi trebuie să apeleze de urgenţă la 112. Poliţiştii pot emite un ordin de protecţie şi o pot scoate din acel pericol”.

Andreea Talmazan, psihoterapeut Asociația Necuvinte: „În primul rând trebuie să nu ne mai fie frică să intervenim când vedem sau auzim acte de violență. Să învățăm să punem mâna pe telefon și să sunăm la poliție. Este nevoie să introducem educația pentru viață în școli.

Bine de știut despre Bright Sky – o aplicaţie gratuită concepută cu scopul de a oferi asistenţă şi sprijin specializat victimelor violenţei domestice, dar şi a celor care bănuiesc sau ştiu că cineva este în pericol. Aici se pot colecta probe astfel încât acestea să nu rămână stocate in memoria telefonului. Pe langă ONG-uri, şi Poliţia Română are acţiuni de prevenire şi informează de existenţa acestei aplicaţii.

Andreea Talmazan, psihoterapeut Asociația Necuvinte: „Le ajută cu foarte multe informații. Și de ordin juridic, și de ordin psihologic și le învață pas cu pas ce să facă pentru a ieşi  dintr-un caz de violenţă domestică. Evident că asta nu înseamnă ca trebuie să evite să apeleze la poliţie, pentru a obţine în prima fază ordinul de protecție”

Bocan Aurelian, sociolog poliție: „Nu trebuie să fim indiferenți – căci aici trebuie să lucram, la educația noastră, noi ca popor”

Victimă: „Sfătuiesc toate femeile care trec prin aşa ceva să nu stea să îndure. Mereu va exista o portiţă de salvare indiferent de situaţie. Există prieteni care vă pot ajuta, există centre, există alternative. Plecaţi cât mai puteţi, cât mai sunteţi în viaţă!”

Mesaj pentru autorităţi

Trebuie să înceteze toate lucrurile astea. Trebuie să luăm măsuri”.

Uită-te la ceas! În următoarele 15-20 de minute, o femeie va fi bătută. Apoi, încă una, și încă una. Până la finalul zilei, peste 70 de femei vor fi victimele violenței domestice. Asta spune statistica oficială, dar tu știi că multe vânătăi rămân ascunse. Femeile nu-și reclamă agresorii.De ce? Pentru că, în cele mai multe cazuri, aceștia le sunt parteneri. Se tem de ei, se tem să rămână singure, se tem de gura lumii. Se tem!

Azi e Ziua Internațională pentru eliminarea violenței împotriva femeilor. Colegele de la Aleph News poartă un machiaj, dar pentru zeci de mii de femei aceasta este imaginea cruntă de zi cu zi. De aceea, Ziua Internațională pentru eliminarea violenței împotriva femeilor nu ar trebui să fie doar pe 25 noiembrie, ci în fiecare zi.

Urmăriți Aleph News pe FacebookTwitterYoutube și Instagram!