• La Jocurile Olimpice, sportivii vor dormi pe paturi speciale denumite informal „anti-sex”
  • Paturile de carton au fost testate și aprobate de sportivii care vor sta în Satul Olimpic.
  • Cantina Satului Olimpic are un meniu special și pentru sportivii vegetarieni.
  • Sportivii s-au filmat mâncând în fața brutăriei din satul olimpic baghete franțuzești cu unt și gem.

Delegația României va fi cazată în Satul Olimpic, singura excepție este înotătorul David Popovici. În satul olimpic bate inima Jocurilor de la Paris 2024. Un adevărat oraș autonom, el stârnește entuziasmul sportivilor – dar și câteva incidente amuzante.

Satul se întinde pe 52 de hectare , sau 70 de terenuri de fotbal. Suprafața sa de 330.000 m2 este răspândită pe trei municipalități: Saint-Denis, Saint-Ouen-sur-Seine și L’Île-Saint-Denis. Finalizat pe 31 decembrie și livrat pe 29 februarie, Satul a fost cel mai mare proiect cu un singur amplasament din Franța și, fără îndoială, din Europa de Vest.

Un oraș într-un oraș

Satul Olimpic reunește în jur de patruzeci de clădiri (repartizate pe patru sectoare și va găzdui 14.250 de rezidenți, inclusiv 9.000 de sportivi. El afișează ambiția de a „întruchipa planificarea urbană a secolului 21 datorită performanței energetice, neutralității carbonului și promovării puternice a biodiversității”.

Recomandări

ROMÂNII SE TEM DE EȘEC
GATA DE RĂZBOI?
A ATINS O COARDĂ SENSIBILĂ
MANDAT DE ARESTARE
APEL MISTERIOS
CADOURI PRIETENEȘTI

Site-ul include un minimarket, un salon de coafură și manichiură- foarte popular în rândul sportivelor care își filmează tratamentele de înfrumusețare , un spațiu cultural, o creșă, o sală de fitness (3000 m2). Studiourile de film s-au transformat în locuri de antrenament, exista un oficiu poștal și o Policlinică , spatii de antrenament sau de relaxare cu șezlongurile aliniate de-a lungul Senei.

Sportivii se amuză publicând pe conturile lor tot felul de imagini și internauții sunt încântați

Videoclipul care îi interesează cel mai mult pe internauți este „turul apartamentului” sau vizita în apartamentele olimpice. Zeci de sportivi au postat același format de scurtmetraj pe conturile lor. Peste 1,7 milioane de utilizatori au vizionat videoclipul lui Nicolas Keenan, un jucător argentinian de hochei pe teren, în care face un tur ghidat al apartamentului la sosirea sa în sat. Chiar și vedeta americană de gimnastică Simone Biles a dezvăluit imagini cu dormitorul ei.

Mulți sportivi profită de ocazie pentru a testa paturile „de carton”. Pe TikTok, jucătoarea internațională de rugby din Africa de Sud, Libbie Janse van Rensburg, arată cutia din carton și salteaua din produse 100% reciclate. Amuzată, se filmează apoi testând și aprobând soliditatea patului sărind pe saltea.

Confruntați cu controversele din jurul acestor paturi considerate prea dure de anumiți sportivi, mulți sportivi arată cum au fost concepute saltelele. Sunt compuse din trei perne, cu diferite niveluri de fermitate. Locul lor pe bază poate fi schimbat în funcție de dorințele sportivului. „Nu este chiar atât de rău”, reacționează în direct gimnasta filipineză Aleah Finnegan, al cărei videoclip a fost văzut de peste 5 milioane de oameni pe TikTok.

Datorită acestor videoclipuri, utilizatorii din întreaga lume descoperă diferitele colțuri ale satului olimpic. Jennifer Lehane, boxer irlandez, enumeră toate locurile neobișnuite concepute pentru confortul sportivilor. În inima satului a fost amenajată o brutărie. Unii sportivi străini se distrează înfățișându-se degustând „baghete pariziene” cu gem și tartine produse în Franța.

Bucătăria a fost concepută că o mare diversitate

În așteptarea marelui lor debut, sportivii din satul olimpic se distrează. În sensul propriu al termenului. În cantină, se pot bucura de mese concepute de trei bucătari cu stele. Alexandre Mazzia, bucătarul restaurantului de trei stele AM din Marsilia vorbește despre marea curiozitate a sportivilor pentru preparatele sale.

„Luni, spun el, am avut un feedback foarte bun, am oferit o tapioca cu legume, un merluciu de pe coasta mediteraneeana, prăjit, afumat și ușor acidulat”. Bucătăria a fost concepută că o mare diversitate, cu produse bio și multe formule vegetariene. Bucătarii au trebuit însă să facă față evidentei : sportivii prefera fripturile, și asta a produs în primele zile la o ruptura de stoc. Situația a fost între timp remediată.

Citește și