• Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, menționează că numărul de infectări cu Coronavirus este în continuă scădere și, începând cu finalul lunii iulie, românii vor putea avea o viață „cvasi-normală”
  • Tătaru spune că terasele se vor redeschide începând cu 1 iunie, dacă „păstrăm același trend”
  • Redeschiderea teraselor implică măsuri suplimentare de siguranță și dezinfecție după fiecare client în spațiile comune

În seara zilei de marți, ministrul Sănătății afirmă că românii vor avea o viață „cvasi-normală” abia la finalul lunii iulie, începutul lunii august.

Nelu Tătaru a menționat că numărul de cazuri de infectări cu Coronavirus este în scădere, urmând ca în cursul zilei de vineri să fie evaluată situația din ultimele două luni.

„Suntem într-un moment în care, dacă păstrăm acelaşi trend, ne putem gândi de la 1 iunie la un al doilea set de relaxări. Avem cam o săptămână de când suntem pe acea pantă descendentă. (…) În următoarea perioadă ne gândim ca acele spitale suport care nu mai au cazuri să le redăm patologiei non-Covid”, a declarat Nelu Tătaru.

Recomandări

MACRON CERE ARMĂ NUCLEARĂ PENTRU UE
CE FACEM CU POLUAREA?
CHINA AVERTIZEAZĂ SUA
BANII PENTRU UCRAINA RĂMÂN ÎN SUA
NO MORE EMMA?
SORANA MERGE ÎN TURUL 3 LA MADRID OPEN

Ministrul Sănătății a mai spus că măsurile de relaxare ce au fost implementate până în acest moment de către autoritățile din România „au putut fi ușor controlabile”.

„Asta nu înseamnă că am terminat cu precauţia, precauţia trebuie să rămână” a spus Nelu Tătaru, ministrul Sănătății.

Tătaru a dat și cea mai așteptată veste de toți românii, dar și de antreprenorii din HoReCa: terasele se vor deschide începând cu 1 iunie 2020

Decizia de redeschidere a teraselor va fi luată la nivel național, iar măsurile de precauție și siguranță vor fi în continuare respectate, cele mai importante fiind păstrarea distanței fizice și accesul pe bază de rezervare.

Nelu Tătaru a mai precizat și faptul că redeschiderea teraselor va impune controale, iar spațiile comune din unitățile de alimentație publică – toaletele – ar trebui să primească cel mai înalt nivel de atenție atunci când vine vorba de dezinfecție. Recomandarea lui Tătaru este ca procesul de dezinfecție să se deruleze după fiecare client.

„Organele de control vor fi acolo fiindcă ne aşteptăm ca la o măsură de relaxare cum ar fi deschiderea teraselor să avem şi un impact asupra numărului de cazuri”, a mai declarat Nelu Tătaru.

„Fiecare relaxare implică un risc de transmitere comunitară, noi trebuie să fim pregătiţi pentru a gestiona”, a mai menționat ministrul.

Tătaru a spus din nou că plajele se vor redeschide începând cu data de 15 iunie „dacă lucrurile merg normal”.