• Avalanșa este cea mai mare măsurată până acum, spun specialiștii, și s-a întins pe o distanță de peste o mie de kilometri
  • Mișcarea subacvatică rupt două cabluri de telecomunicații
  • Cablurile de pe fundul mării asigură 99% din traficul global de date între continente

Oamenii de știință au descoperit o avalanșă subacvatică de sedimente care s-a întins pe o distanță de peste o mie de kilometri pe fundul Oceanului Atlantic. Potrivit unui studiu, avalanșa, care a avut cel mai lung debit de sediment înregistrat vreodată, a parcurs mai mult de 1.100 kilometri de la sursă sa până la gura râului Congo, de-a lungul unui canion adânc al oceanului.

Evenimentul ar fi trecut neobservat dacă avalanșa nu ar fi rupt două cabluri submarine de telecomunicații, care au încetinit traficul de date dintre Nigeria și Africa de Sud.

Avalanșa subacvatică a început pe 14 ianuarie 2020. A fost raportată abia acum pentru că cercetătorii au avut nevoie de timp ca să recupereze toți senzorii și să analizeze datele. 

Recomandări

ISRAELUL A ATACAT IRANUL
OFICIAL, AVEM O NOUĂ STAȚIUNE
ZELENSKI RĂSUFLĂ UȘURAT
CÎRSTOIU: MANDATUL MEU E PE MASA COALIȚIEI
CE SCOP ARE ISRAELUL
AL TREILEA AUR PENTRU POPOVICI

Factori care au dus la declanșarea avalanșei

Echipa de cercetători spune că doi factori majori au contribuit la amorsarea și declanșarea avalanșei. Primul a fost o inundație majoră de-a lungul fluviului Congo, în decembrie 2019. Un eveniment care se întâmplă o dată la 50 de ani, și care a antrenat cantități imense de nisip și noroi către gurile de vărsare ale fluviului, unde începe canionul submarin. Acest lucru s-a petrecut cu două săptămâni înainte de avalanșă.

Al doilea factor – mareele neobișnuit de puternice din ianuarie. „Credem că avalanșa a fost declanșată la reflux. Pe măsură de volumul de apă de deasupra se micșorează, scade și presiunea apei asupra sedimentelor de pe fund, ceea ce poate deteremina alunecarea lor”, a spus profesorul Dan Parsons de la Universitatea Hull.

Cercetătorii au declarat că munca lor a reprezentat primul studiu detaliat al puternicilor curenți de turbiditate submarină, care pot sparge cablurile de pe fundul mării. Aceste cabluri transportă 99% din traficul global de date între continente. Aceasta include internetul, tranzacționarea financiară, stocarea datelor în cloud și serviciile de mesagerie vocală.