• Un angajat al băncii Citibank a comis „cea mai mare gafă din istoria bancară”
  • Angajatul a transferat, din greșeală, 900 de milioane de dolari
  • O instanță judecătorească a decis că 500 de milioane, din prejudiciu, nu poate fi recuperat
  • Dezavantajul muncii de acasă. Poate că câinele a apăsat tastatura”, spunea un angajat într-o convserație pe un chat intern al companiei.

După ce a comis una dintre „cele mai mari gafe din istoria bancară”, Citibank nu va mai putea să recupereze aproape jumătate de miliard de dolari. Totul a început după ce un angajat al companiei a transferat din greșală 900 de milioane de dolari mai multor creditori ai companiei de cosmetice Revlon, notează CNN.

Mai mult decât atât, problema băncii este că o instanță judecătorească a decis ca banii transferați din greșeală să rămână în conturile în care au fost trimiși.

La momentul transferului, Citibank era agent de împrumut pentru Revlon și intenționa să trimită dobânzi de aproximativ 8 milioane de dolari companiei de produse cosmetice.

Recomandări

CUM PUTEA FI EVITAT RĂZBOIUL RUSO-UCRAINEAN?
TRUMP ȘI ORBAN VOR SĂ FACĂ ALIANȚĂ
TAYLOR ȘI TRAVIS, SURPRINȘI ÎN LAS VEGAS STRIP
CE SPUNE MAȘINA TA DESPRE TINE?
CUM S-AU CUNOSCUT WILLIAM ȘI KATE?
RAY CHAN A MURIT LA 56 DE ANI

În schimb, Citibank a transferat accidental creditorilor o sumă de aproape 100 de ori mai mare decât trebuia, mai exact, 900 de milioane de dolari.

Justiția americană a făcut o excepție de la regulă

În SUA, legea îi pedepsește, de obicei, pe cei care cheltuiesc banii depuși accidental în conturile lor. Transferurile accidentale sunt frecvente în era digitală, iar banii pot fi rambursați instantaneu.

Doar că de data aceasta instanța judecătorească a avut alt verdict. Legea are și o excepție care spune că: dacă beneficiarul primește o anumită sumă de bani, sau așteaptă să o primească, iar acesta nu este înștiințat că i-a fost virată din greșeală, atunci beneficiarul poate păstra banii respectivi.

Exact cum s-a întâmplat și în acest caz. Judecătorul a decis să dea câștig de cauză celor care au primit banii și nu băncii care a comis eroarea.

«Cum a fost la serviciu, iubitule?». «A fost ok, doar că am virat din greșeală 900 de milioane de dolari cui nu trebuie»”

Hotărârea judecătorului a ținut cont de convorbirile interne pe chat între angajații uneia dintre companiile de investiții, care au fost folosite ca dovadă că aceștia au realizat din greșeală transferul bancar.

Discuțiile respective au avut loc la doar o zi după transferul banilor, în urma unei notificări interne a băncii Citibank referitoare la respectiva eroare, în urma căreia angajații au făcut mai multe glume:

„Nu este o mișcare excelentă în carieră. . . .

„Îmi și imaginez discuția de acasă: «Cum a fost la serviciu, iubitule?». «A fost ok, doar că am virat din greșeală 900 de milioane de dolari cui nu trebuie»”

Dezavantajul muncii de acasă. Poate că câinele a apăsat tastatura.”