• Termocentrala Belchatow din Polonia va fi închisă la finalul anului 2036
  • PGE(Compania Poloneză de Energie) a renunţat la planurile de a dezvolta o mină de cărbune pentru a o sprijini
  • Polonia este singura ţară membră a UE care a refuzat să se angajeze să ajungă la neutralitate climatică până în 2050

Polonia dorește să închidă până la finalul lui 2036 cea mai poluantă termocentrală din Europa, Belchatow, arată proiectul unui document publicat de autorităţile locale, după ce compania energetică PGE a renunţat la planurile de a dezvolta o mină de cărbune pentru a o sprijini, transmite Reuters.

Regiunea Lodz va finanţa proiecte care vor reduce costurile socio-economice pentru comunităţile din întreaga UE, care depind în mare măsură de combustibilii fosili sau de sectoare industriale cu emisii ridicate de gaze cu efect de seră şi care au nevoie să îşi diversifice economia locală.

PGE a abandonat planul de a dezvolta o mină de lignit în Zloczew pentru a alimenta centrala Belchatow, după ce a ajuns la concluzia că proiectul va genera pierderi, se arată în document.

Recomandări

TRUMP RESPINGE SONDAJELE
DIASPORA FACE DIFERENȚA
VIITORUL MOLDOVEI SE DECIDE
NOVO, CONTRA OBEZITĂȚII
SĂNĂTATE CU ORICE CHIP
UNDE MĂNÂNCI AZI?

„Planificarea datelor pentru închiderea unităţilor termocentralei de la Belchatow şi renunţarea la planul de a exploata zăcămintele de la Zloczew sunt de o importanţă fundamentală pentru viitorul complexului Belchatow, al angajaţilor şi al locuitorilor regiunii”, a afirmat directorul general Wojciech Dabrowski.

Strategia energetică până în anul 2040

Conform strategiei energetice până în anul 2040, adoptată recent de Guvernul polonez, ponderea surselor regenerabile în consumul final de energie va fi de cel puţin 23% în anul 2030, când capacitatea instalată a parcurilor eoliene offshore ar urma să ajungă la 5,9 gigawaţi, comparativ cu zero în prezent. Până în 2040, capacitatea instalată a parcurilor eoliene offshore va ajunge la 11 gigavaţi.

În pofida unei creşteri economice susţinute după căderea comunismului, cărbunele are o pondere de peste 70% în producţia de electricitate a Poloniei. În plus, aceasta este singura ţară membră a UE care a refuzat să se angajeze să ajungă la neutralitate climatică până în 2050, susţinând că are nevoie de mai mult timp pentru a face tranziţia la emisii zero.