• Zopherinae este o subfamilie de gândaci, cunoscută drept gândacii de fier.
  • Exoscheletul gândacului de fier este unul dintre cele mai rezistente.
  • Zopherinae poate fi călcat de o mașină fără să pățească ceva.

Când vor vrea să facă o armură, marile armate ale lumii trebuie să se inspire de la gândacul de fier. Este cea mai rezistentă vietate. Poate ține o greutate de 39 de mii de ori mai mare decât cea proprie.

Numele științific este Zopherinae și i-a fascinat pe cercetători cu exo-scheletul lui asemănător cu o stâncă. Gândacul este atât de rezistent încât poate să supraviețuiască atunci când este călcat de o mașină cu forța de 100 Newton.

De ce este acest tip de gândac atât de rezistent? Cercetătorii i-au scanat tot corpul pentru răspuns. Au descoperit că are elitre, adică aripi modificate care s-au intercalat. Oamenii de știință vor să aplice descoperirea pentru a face structuri indestructibile în lumea reală. Descoperirile au fost publicate în revista Nature.

Recomandări

BANII PENTRU UCRAINA RĂMÂN ÎN SUA
NO MORE EMMA?
CE FACEM CU POLUAREA?
SORANA MERGE ÎN TURUL 3 LA MADRID OPEN
ECONOMIA AMERICANĂ ÎNCETINEȘTE
CIOLACU ÎNCHEIE DISCUȚIILE CU PIEDONE

„Pentru noi, dacă am aplica o asemenea structură, ne-ar putea oferi timpul necesar pentru evacuarea unei clădiri, de exemplu. Acum că am observat și am confirmat că acest gândac are geometria optimă, putem să ne întoarcem la modele și să înțelegem de ce. Pentru că dacă înțelegem, putem extrapola la alte materiale”, a spus Pablo Zavattieri, cercetător în cadrul Universității Purdue.