• O pictură murală reprezentând un animal a fost descoperită în Indonezia
  • Pictura are cel puțin 45.000 de ani
  • Oamenii de știință speră să extragă ADN-ul oamenilor care au realizat pictura

Arheologii au descoperit cea mai veche pictură murală din lume reprezentând un animal, relatează BBC. Cel mai probabil, descoperirea datează de acum 45.000 de ani și portretizează un porc sălbatic.

Porcul este pictat cu pigment ocru roșu închis și pare a fi parte dintr-o scenă a unei narațiuni în imagini. Descoperirea a fost făcută în peștera Leang Tedongnge, dintr-o zonă retrasă a insulei Sulawesi. Este cea mai timpurie dovadă a unei așezări umane în zonă.

Oamenii care au realizat-o erau moderni, asemenea nouă, aveau capacitatea și uneltele pentru a face ce pictură doreau. Pictura poate fi și mai veche, deoarece pentru datare, folosim calcitul format la suprafață”, a informat Maxime Aubert, co-autor al raportului științific despre peșteră.

Recomandări

FII BOGAT ÎN ROMÂNIA
ZIUA INTERNAȚIONALĂ A STRIGĂTULUI
CHETĂ PENTRU SPORTIVII ROMÂNI
BLIKEN AJUNGE ÎN CHINA
C.E. INVESTIGHEAZĂ CHINA
CE ESTE DUREREA CRONICĂ

Aubert, un specialist în datare, a reușit să extragă un mic depozit de calcit care se formase la nivelul culorii și cu ajutorul izotopului de uraniu a putut stabili vechimea aproximativă a picturii: 45.500 de ani. Pictura are 136 de centimetri pe 54 de centimetri. Deasupra sunt 2 mâini umane orientate spre alte 2 animale care s-au conservat parțial.

Pentru a realiza mâinile, autorul sau autorii ar fi trebuit să atingă suprafața peșterii. De pe urmele mâinilor și din salivă, oamenii de știință speră să poată extrage mostre de ADN.

Cea mai veche pictură murală provine din Africa, are 73.000 de ani și reprezintă o formă asemănătoare hashtagului.