CEDO obligă România să restituie 17.000 de hectare de pădure sau să plătească despăgubiri

CEDO dă un ultimatum statului român: 17.000 de hectare de pădure trebuie restituite Asociației Composesorale Borșa sau se plătesc despăgubiri de 61,5 milioane de euro. Termenul? Doar 12 luni. În joc sunt nu doar banii publici, ci și credibilitatea României pe
scena internațională. Hotărârea definitivă obligă autoritățile să treacă de la amânări la acțiuni concrete. Va reuși statul să evite plata unei sume uriașe?

Cum afectează această hotărâre patrimoniul natural al zonei?

Nu întotdeauna composesoratele s-au dovedit incapabile sau neglijente în gestionarea fondului forestier și a ecosistemului în ansamblu. Nu este obligatoriu ca o pădure care nu a fost în administrarea statului să fi fost exploatată în mod abuziv. Au existat multe cazuri în care pădurile administrate de composesorate au suferit astfel de efecte negative, dar există și exemple de composesorate care s-au comportat sustenabil. Gestionarea pădurilor înseamnă mai mult decât administrarea vegetației – include biotopurile, biocenozele și toate formele de viață din acel ecosistem, nu doar partea vegetală„, a explicat Adrian Bîlbă, biolog, pentru Aleph News.

Și ce soluții ar putea proteja pădurea după restituire?

În cazul schimbării proprietarului, transferul de proprietate trebuie reglementat printr-o legislație clară. Aceasta ar trebui să includă reglementări referitoare la fondul forestier și ecosistemul natural, care să oblige posesorul să ia măsuri de îngrijire adecvată a pădurilor, dacă acestea nu sunt gestionate corespunzător. Astfel de obligații pot fi prevăzute prin lege. Nu este necesar ca statul să fie singurul proprietar pentru a asigura o bună administrare a pădurilor. Ideea că doar statul poate asigura îngrijirea corespunzătoare nu este neapărat corectă. De exemplu, RomSilva, deși de stat, are numeroase probleme și elemente criticabile. Un exemplu este gestionarea defectuoasă a hergheliilor din păduri. Aceste herghelii, care nu au fost privatizate odată cu celelalte active în procesul de privatizare, au rămas în administrarea RomSilva, dar în prezent sunt aproape distruse sau inexistente. Aceasta demonstrează că statul nu este întotdeauna un bun administrator al patrimoniului pe care îl deține„, a adăugat Adrian Bîlbă.

Exit mobile version