• Cei 15 români evacuați din Kabul au ajuns în România.
  • Un alt român, angajat al ONU, nu a putut ajunge la aeroport din cauza talibanilor.
  • Condițiile de securitate sunt extrem de dificile și accesul spre aeroport și apoi în incinta aeroportului este extrem, extrem de greu de realizat“, explică Bogdan Aurescu.
  • Florin Cîțu: Ținem legătura cu românii din Afganistan, vrem să-i aducem în siguranță acasă.

UPDATE. Cei 15 români au ajuns în țară

Cei 14 români, angajați ai unei companii de securitate cu activități în Afganistan, au ajuns în țară la Baza 90 Transport Aerian.

Ei au fost aduși la bordul aeronavei Forțelor Aeriene Române.

Alături de ei se află și românul evacuat vineri dimineață.

Recomandări

EMANUEL PÂRVU AJUNGE LA CANNES
S-A RUPT COALIȚIA LA BUCUREȘTI
DRULĂ PROPUNE MĂRIREA NOTELOR LA BAC
TÎLVAR VREA OBUZIERE DIN COREEA DE SUD
AVOCATUL TODD BLANCHE: „DONALD TRUMP ESTE NEVINOVAT”
XXX FĂRĂ NECUNOSCUTE

Pe lângă personalul militar al aeronavei s-a aflat la bord și o echipă consulară mobilă, pregătită să acorde asistență de specialitate.

Florin Cîțu: Ținem legătura cu românii din Afganistan, vrem să-i aducem în siguranță acasă

Premierul Florin Cîțu a anunțat că românii evacuați sunt în drum spre casă și a dezvăluit că autoritățile sunt în contact și cu alte persoane aflate în Afganistan.

„Românii care au fost evacuați din Afganistan se întorc acasă! Este vorba despre 15 cetățeni români și 4 bulgari care vor ajunge în România astăzi. Felicitări celor care au contribuit la evacuarea lor! Continuăm să ținem legătura cu restul românilor care se află în acest moment în Afganistan pentru a-i aduce și pe ei în siguranță acasă”, a anunțat Florin Cîțu.

ACTUALIZARE 9.40 – Aeronava C-130 Hercules a Forțelor Aeriene Române care a evacuat, în aceste zile, cetățeni români și străini de pe aeroportul internațional din Kabul, va sosi în România sâmbătă, 21 august, în jurul orei 13.00.

14 români, angajați ai unei companii de securitate cu activități în Afganistan, alături de patru bulgari, au fost evacuați din Kabul și au ajuns aseară la Islamabad, capitala Pakistanului.

În aeronava C-130 Hercules a Forțelor Aeriene Române cu care aceștia se vor întoarce în țară se va afla și românul evacuat vineri dimineață.

Un alt român, angajat al ONU, nu a putut ajunge la aeroport din cauza talibanilor. Nici accesul altor compatrioți spre aeroportul din capitala Afganistanului nu a fost posibil, iar ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, a explicat de ce.

Suntem în curs de pregătire a operațiunii de evacuare. Condițiile de securitate sunt extrem de dificile și accesul spre aeroport și apoi în incinta aeroportului este extrem, extrem de greu de realizat, dacă nu imposibil în anumite momente. Un ultim cetățean roman care dorea evacuarea se află într-o altă locație tot în proximitatea aeroportului, dar ne-a transmis cu puțin timp în urma că nu poate să ajungă la aeroport în ciuda eforturilor făcute de ONU“, a explicat Bogdan Aurescu.

Afganii continuă să ia cu asalt aeroportul din Kabul, în speranța unui avion care să-i ducă departe de talibani. Sub privile militarilor americani și britanici, unii dintre ei trebuie să îndure și loviturile insurgenților.

Alții sunt mai norocoși însă. Sunt considerați eligibili pentru a pleca din țară și prind locuri spre o viață mai bună.

Este o zi extrem de fericită din viața mea. Mergem în Marea Britanie. Este prima mea călătorie acolo. Să-mi educ familia și copiii în Marea Britanie, să devină ingineri sau doctori, să servească Afganistanul și poporul britanic“, mărturisește Wahid Zahid.

Operațiunile americane de evacuare au fost sistate, vineri, pentru mai multe ore. Niciun zbor american nu a mai decolat timp de opt ore. Între timp, operațiunile au fost reluate, iar avioanele militare decolează spre Qatar și alte destinații, inclusiv din Europa.