• Cei Douăzeci și șapte au inclus pentru prima dată și sectorul sănătății, angajându-se să consolideze cooperarea în probleme de sănătate la nivel european și internațional.
  • Deși documentul a fost aprobat fără mari dificultăți, inclusiv de Ungaria, cancelarul german Olaf Scholz a recunoscut că agendei strategice îi lipsește puțină ambiție.
  • Liderii europeni recunosc necesitatea unui „efort investițional semnificativ, mobilizând fonduri publice și private” pentru a compensa decalajul UE.

Cei Douăzeci și șapte adoptă agenda strategică pentru următorii cinci ani – Textul a fost aprobat în noaptea de 27 spre 28 iunie în cadrul Consiliului European, cu mențiunea despre sectorul sănătății. Absent în versiunile anterioare ale documentului, acesta a fost în cele din urmă integrat în cele mai recente proiecte.

Vom consolida în continuare cooperarea în probleme de sănătate la nivel european și internațional și vom îmbunătăți accesul la medicamente în întreaga Uniune”, se angajează șefii de stat și de guvern. Acest document definește prioritățile politice ale instituțiilor europene pentru următorii cinci ani.

Liderii Uniunii își ratifică prioritățile pentru următorul ciclu instituțional – În cadrul summitului din 27 iunie, șefii de stat și de guvern au adoptat fără mare dificultate agenda strategică care ar trebui să stabilească cursul Comisiei pentru următorii cinci ani.

Recomandări

SUSPECTUL E ARESTAT
LARA NU VREA LA SENAT
SUA NU ÎNCHIDE GUVERNUL
ÎNCEP CONSULTĂRILE
UNDE MERGI LA BRUNCH
REVOLUȚIA AJUNGE ÎN CAPITALĂ

Ungaria nu a blocat până la urmă aprobarea acestui document, care trebuie validat în unanimitate. Dar constrângerea consensului a limitat exercițiul, a deplâns cancelarul german Olaf Scholz. „Agendei strategice îi lipsește puțină ambiție”, a recunoscut el. „Am fi putut merge mai departe în ceea ce privește competitivitatea, uniunea piețelor de capital sau schimbările climatice”.

Structura documentului, negociat timp de câteva luni, rămâne neschimbată, structurată în jurul a trei mari teme: democrație, apărare și competitivitate. Cei Douăzeci și șapte recunosc necesitatea unui „efort investițional semnificativ, mobilizând fonduri publice și private” pentru a compensa decalajul UE în materie de creștere, productivitate și inovare.

În ceea ce privește apărarea, ei solicită crearea unei piețe europene mai integrate și explorarea „tuturor opțiunilor” de finanțare. Cadrul financiar multianual post-2027, care va fi prezentat într-un an, trebuie să facă față acestor provocări, subliniază șefii de stat și de guvern.

Citește și