• În Islanda, țara care a fost 12 ani consecutivi încoronată pentru egalitatea de gen, violența asupra femeilor face tot mai multe victime.
  • Cazurile femeilor ajung în instanță, însă poliția nu le găsește rezolvare.
  • Sistemul judiciar din Islanda este acum acuzat de misoginism pentru încălcarea drepturilor victimelor violenței de gen.

„Cel mai bun loc din lume pentru a fi femeie” este dat în judecată pentru misoginism. Vânătăile de pe corpul Mariei Árnadóttir erau numeroase, de la galben pal la violet intens. Conform documentelor instanței, rănile au fost cauzate de iubitul lui Árnadóttir, care a aruncat-o prin cameră în timp ce încerca să îi smulgă telefonul după ce aceasta a amenințat că va suna la poliție.

Timp de câteva zile după atac, Árnadóttir s-a luptat să respire. În cele din urmă, ea a ajuns la urgențe. Bărbatul a mai atacat-o și înainte, dar niciodată cu atâta cruzime ca în acea zi din în iulie 2016.

„Chiar am crezut că voi muri. Mă trăgea și mă arunca de colo-colo. Mă gândeam: O să mor astăzi”, a spus aceasta. Câteva luni mai târziu, ea a mers la poliție, prezentând fotografii ale rănilor sale, prescripții medicale, o listă de martori ai violenței și abuzului psihologic la care a fost supusă, precum și mesaje text de la presupusul atacator.

Recomandări

ISRAELUL A ATACAT IRANUL
OFICIAL, AVEM O NOUĂ STAȚIUNE
CÎRSTOIU: MANDATUL MEU E PE MASA COALIȚIEI
MICROSOFT LANSEAZĂ A.I. REVOLUȚIONARĂ
SCANDAL CU SÂNGE INFECTAT ÎN UK

Potrivit documentelor judiciare, bărbatul a negat că a agresat-o, dar a recunoscut că a trimis amenințarea, deși a spus că nu a intenționat niciodată să dea curs acesteia. CNN a luat legătura cu avocatul bărbatului, dar pentru poliție, aceste dovezi nu au fost suficiente. La un an și jumătate după ce a depus plângere, Árnadóttir spune că ofițerii i-au spus că acest caz a fost abandonat pentru că nu ar fi dus la o condamnare. Cazul nu fusese abandonat. Poliția nu a reușit să interogheze acuzatul și, ca urmare, termenul de prescripție a expirat în mâinile lor.

Guvernul, acuzat că încalcă drepturile victimelor violenței de gen

Árnadóttir este una dintre mai multe femei care își reclamă în mod colectiv guvernul la Curtea Europeană a Drepturilor Omului pentru ceea ce ele spun că este un sistem judiciar misogin care încalcă în mod sistematic drepturile victimelor violenței de gen.

Aceste femei locuiesc în Islanda, mult timp celebrată ca fiind cea mai echitabilă țară din lume în ceea ce privește egalitatea de gen. Timp de 12 ani consecutivi, Islanda a fost încoronată de Forumul Economic Mondial ca fiind cel mai bun loc din lume în ceea ce privește egalitatea de gen. Dispune de legi de top la nivel mondial privind egalitatea de remunerare și combaterea discriminării. Femeile dețin 47% din locurile din parlament și fac parte din 46% din consiliile de administrație ale companiilor islandeze. Grădinițele pentru copii sunt puternic subvenționate și sunt disponibile pentru toți. Asistența medicală pentru maternitate este gratuită.

Dar pentru Árnadóttir și pentru multe alte femei care se luptă pentru a se face dreptate, portretul Islandei ca fiind un paradis feminist este departe de realitate – suficient de departe pentru a acționa țara în instanță. Procesul, lansat în martie, a fost coordonat de mai multe ONG-uri islandeze, inclusiv Stígamót, o organizație non-profit care face campanie împotriva violenței domestice și sexuale și oferă consiliere pentru supraviețuitoare.

Steinunn Guðjónsdóttir, purtătorul de cuvânt și managerul de strângere de fonduri al Stígamót, a declarat pentru CNN că grupul a analizat o serie de cazuri recente de presupusă violență împotriva femeilor care au fost respinse de poliție sau de procurori și a constatat că drepturile victimelor ar fi fost încălcate în mai multe dintre ele.