• Prinţul Khalifa a preluat funcţia după ce Bahrainul şi-a obţinut independenţa în 1971
  • El era internat într-un spital din SUA
  • Prinţul a fost considerat de mulţi dur, iar, în 2011, oamenii au ieșit în stradă și au cerut îndepărtarea sa

Cel mai longeviv prim-ministru din lume, prinţul Khalifa bin Salman Al Khalifa din Bahrain, a murit la vârsta de 84 de ani. Prinţul Khalifa, care a preluat funcţia după ce Bahrainul şi-a obţinut independenţa în 1971, primise tratament la un spital din SUA, a anunțat presa de stat, citată de BBC.

Prinţul a fost considerat de mulţi dur, iar îndepărtarea sa a fost cerută de protestatarii pro-democraţie în timpul unei revolte eşuate în primăvara arabă din 2011.

El a spus că primăvara arabă a adus doar „moarte, haos şi distrugere” şi a negat afirmaţiile că ar fi blocat eforturile de reformă politică în Bahrain, relatează BBC.

Recomandări

DATORIA PUBLICĂ A ROMÂNIEI CREȘTE
ROMÂNI EVACUAȚI DIN GAZA
MACRON A IEȘIT LA ATAC
CÂTE LOCUINȚE DEȚINE TAYLOR SWIFT?
RECONSTRUCȚIA FACIALĂ A UNEI FEMEI DE 75.000 DE ANI
CEI MAI BOGAȚI OAMENI DIN SUA

Analiştii spun că alegerea succesorului său va semnala dacă Bahrainul, care a fost recent de acord să normalizeze relaţiile cu Israelul, încearcă să stabilească un nou curs.

Statul musulman sunnit a contracarat constant disidenţa cu ajutorul forţele de securitate, după protestele ce au avut loc în urmă cu nouă ani. Protestele au fost conduse de comunitatea şiită, care s-a plâns de discriminare.

Guvernul a interzis tuturor entităţilor mass-media independente să funcţioneze în ţară, a dizolvat toate grupurile de opoziţie şi a căutat să reducă la tăcere şi mediul online.

Apărători proeminenţi ai drepturilor omului, jurnalişti şi lideri de opoziţie au fost închişi împreună cu zeci de protestatari.