Cel mai mare partid de opoziție din Germania vrea ieșirea țării din UE. Ce șanse are AfD să câștige alegerile din toamnă

Sursa foto: Profimedia

Partidul Alternativa pentru Germania (AfD) şi-a stabilit programul pentru viitoarele alegeri şi va milita, printre altele, pentru ieșirea Germaniei din Uniunea Europeană relatează Euronews.

Partidul german de extremă dreapta şi-a stabilit obiectivul în cadrul unui congres, în weekend, în vederea alegerilor legislative din toamnă, care urmează să fie marcate de plecarea de la putere a cancelarului Angela Merkel.

AfD, creată în 2013 cu scopul ieşirii din zona euro, era mai reţinut, iniţial, în problema unei ieşiri a Germaniei din UE. Partidul și-a schimbat strategia în alegerile europene din 2019, iar în weekend a fost stabilită clar în vederea alegerilor din toamnă.

AfD, în pofida faptului că este principala formaţiune de opoziţie în Bundestag, este afectată însă de disensiuni interne şi stagnează în sondaje la un scor de aproximativ 10%, un scor de două ori mai mic decât al conservatorilor lui Merkel.

Formaţiunea şi-a înăsprit astfel tonul în probleme europene şi promovează o ieşire a Germaniei din UE. Membrii partidului au votat în congresul din weekend în favoarea unei interziceri totale a reîntregirii familiei refugiaţilor, în contextul în care o tolera, până acum, în anumite cazuri.

Ei s-au pronunţat tot prin vot împotriva purtării măştii de protecţie, în speranţa de a profita de mişcarea împotriva restricţiilor anticovid, care câştigă teren în Germania.