• Peste 60 de mii de persoane au ieşit în stradă la un miting al opoziţiei joi la Minsk.
  • Svetlana Tikhanovskaya este considerată principala rivală a lui Alexander Lukashenko.
  • Ea a decis să candideze la alegerile prezidențiale după ce soțul ei, unul dintre oponenții lui Lukashenko, a fost închis la începutul acestui an.

Cel puțin 63.000 de oameni au participat, ieri, la un miting al opoziției la Minsk, în sprijinul candidatului prezidențial din Belarus, Svetlana Tikhanovskaya, scrie Meduza. Aceasta fiind unul dintre cel mai masiv protest din istoria Belarusului modern și cel mai mare miting din ultimii 10 ani .

Protestatarii au fluturat steaguri și baloane tipărite cu sloganurile opoziției.

-Cine e Svetlana Tikhanovskaya?

Svetlana Tikhanovskaya este considerată principala rivală a lui Alexander Lukashenko la alegerile prezidențiale din Belarus, programate pentru 9 august. Ea a decis să candideze la alegerile prezidențiale  după ce soțul ei, unul dintre oponenții lui Lukashenko, a fost închis la începutul acestui an, după ce i s-a refuzat înregistrarea pentru a candida.

Totodată, soțul Svetlanei a fost acuzat că a colaborat cu mercenarii ruși pentru a provoca tulburări înaintea alegerilor, iar ieri KGB-ul din Belarus a reținut 33 de ruși care ar face parte din grupul militar privat Wagner.

„Oamenii care își doresc o viață decentă nu sunt criminali”, a spus Tikhanovskaya mulțimii. „Ei sunt oamenii noștri, oameni care își doresc o schimbare pașnică a puterii”, adaugă ea.

-Ultimul dictator al Europei

Alexander Lukashenko s-a confruntat cu un val de după ce a anunțat că vrea să obțină un al șaselea mandat de cinci ani. Ultimul dictator al Europei conduce Belarusul din 1991 câștigând în mod fraudulos toate cele cinci seturi de alegeri din ultimii 29 de ani.