• „Teroriștii” au ucis în jur de 100 de persoane, în două sate din vestul Nigerului.
  • Atacurile au avut loc sâmbătă, exact la momentul anunțării rezultatelor alegerilor prezidențiale din primul tur.
  • „Teroriștii au venit cu aproximativ 100 de motociclete”, a spus primarul din zonă.

„Teroriștii” au ucis în jur de 100 de persoane, în două sate din vestul Nigerului, acesta fiind ultimul dintr-un șir de masacre civile care au zguduit regiunea Tillaberi, plină de jihadisti, a spus primarul din localitate, relatează The Guardian.

Atacurile asupra satelor Tchoma Bangou și Zaroumadareye au avut loc sâmbătă, exact la momentul anunțării rezultatelor alegerilor prezidențiale din primul tur.

Mișcarea a fost inițiată de „teroriștii care au venit cu aproximativ 100 de motociclete”, a spus Almou Hassane, primarul comunei Tondikiwindi, care administrează ambele sate.

Recomandări

HARRY NU PRIMEȘTE MAI MULTĂ SECURITATE
PIEPER SE RETRAGE DE LA C.E.
INTERNET STABIL, CASĂ STABILĂ
EU VARA NU DORM..
ATAC ÎNTR-O BISERICĂ DIN SYDNEY
PROBLEME LA PROCESUL LUI TRUMP

„Au fost până la 70 de morți în Tchoma Bangou și 30 de morți în Zaroumadareye”, a spus el, adăugând că tocmai se întorsese de la locul atacurilor.

Cele două sate sunt la 120 km la nord de capitala, Niamey.

„Au fost, de asemenea, 75 de răniți, dintre care unii au fost transportați la Niamey și la Ouallam pentru tratament”, a spus Hassane.

Atacatorii s-au împărțit în două coloane pentru a efectua atacuri simultane asupra celor două sate, aflate la o distanță de șapte kilometri, a spus primarul.

Premierul, Brigi Rafini, a condus duminică o delegație în zonă, în timp ce președintele Mahamadou Issoufou va organiza luni un consiliu de securitate extraordinar, a declarat biroul său.

Aleșii locali au raportat pentru prima dată raidurile sâmbătă, dar numărul morților a fost neclar, o sursă estimând la aproximativ 50.

Issoufou Issaka, un fost ministru guvernamental care vine din regiune, a declarat că jihadiștii au comis dublul masacru după ce localnicii au linșat doi dintre ei. El a dat un număr estimat de 83 de morți.

Oficialii electorali au anunțat că candidatul partidului de guvernământ și fostul ministru Mohamed Bazoum a câștigat primul tur al votului prezidențial din Niger, care a avut loc în weekendul precedent. Bazoum a promis că va intensifica lupta împotriva jihadiștilor.

Bazoum a spus că gândurile sale se îndreaptă spre familiile victimelor, adăugând într-un mesaj video că atacurile arătau că „grupurile teroriste constituie o amenințare serioasă la coeziunea din cadrul comunităților noastre și un pericol diferit de oricare altul”.

Issoufou și-a exprimat condoleanțele mai devreme într-o declarație în care a condamnat și „atacul laș și barbar”.

Cele două sate se află în vasta și instabila regiune Tillaberi, situată în zona unde converg granițele Nigerului, Maliului și ale Burkina Faso. Zona a suferit de ani de zile atacuri jihadiste.

Patru mii de persoane din cele trei națiuni au murit în 2019 din cauza violenței jihadiste și a vărsării de sânge etnice, provocate de islamiști, potrivit ONU.

Șapte soldați nigerieni au fost uciși într-o ambuscadă la Tillaberi pe 21 decembrie.

Luna trecută 34 de săteni au fost masacrați în regiunea sud-estică Diffa cu o zi înainte de alegerile municipale și regionale, care au fost întârziate în mod repetat din cauza securității slabe.

A doua rundă a alegerilor prezidențiale este programată pentru 20 februarie.