Cel puțin 22 de palestinieni au fost uciși într-un bombardament lângă biroul Crucii Roșii din Gaza

Comitetul Internațional al Crucii Roșii (CICR) a declarat că 22 de persoane au fost ucise într-un atac cu obuze din Gaza, scrie The Guardian.

Ministerul Sănătăţii condus de Hamas a declarat că în momentul actual sunt 25 de morţi şi 50 de răniţi în urma bombardamentelor realizate de Israel. Ministerul a declarat că bombardamentele israeliene de vineri au „vizat corturile strămutaților din zona al-Mawasi”, care se aflau în jurul bazei ICRC.

Martorii au declarat că unele persoane au fost ucise în timp ce mergeau să-i ajute pe ceilalți. CICR nu a spus cine a tras „proiectile de calibru greu”, dar într-o declarație pe platforma de socializare X a menționat că obuzele „au deteriorat structura biroului CICR”. Se spune că 22 de cadavre și 45 de răniți au fost duși la un spital de campanie al Crucii Roșii din apropiere și că au existat „rapoarte suplimentare și despre alte victime”.

Al-Mawasi a fost desemnată drept „zonă sigură” umanitară de către Israel și mii de oameni au fugit acolo în urma atacului asupra orașului Rafah, din sud. Potrivit lui Ahmed Radwan, purtător de cuvânt al personalului de primă intervenție al Apărării Civile din Rafah, martorii le-au spus că bombardamentele au avut loc în două locații din zona de coastă, care este plină de corturi improvizate.

Armata israeliană a spus că atacul este în curs de revizuire, dar că „nu există nicio indicație că a fost efectuată o lovitură de către IDF în zona de siguranță”. Armata nu a oferit detalii suplimentare și nu a spus care ar fi putut fi țintele vizate. Israelul a bombardat anterior locații din vecinătatea al-Muwasi, o zonă rurală fără sisteme de apă sau canalizare și unde palestinienii trăiesc în condiții grele.

„Două tancuri au urcat pe un deal care supraveghea Mawasi și au lovit corturile oamenilor strămutați în zonă”, a declarat un locuitor pentru agenția de presă Reuters.

Alți martori ai căror rude au murit într-unul dintre bombardamentele din apropierea spitalului de campanie al Crucii Roșii au declarat că forțele israeliene au tras o a doua oară, ucigând oamenii care ieșeau din corturile lor.

„Eram în cortul nostru și au lovit cu o „bombă” lângă corturile Crucii Roșii, iar apoi soțul meu a ieșit imediat”, a spus Ashour. „Și apoi au lovit a doua oară”, a spus ea. Hasan al-Najjar a spus că fiii săi au fost uciși ajutând oamenii care au fost loviți după prima lovitură. „Cei doi fii ai mei au plecat după ce au auzit femeile și copiii țipând”, a spus el la spital. „S-au dus să salveze femeile și au lovit cu al doilea proiectil, iar fiii mei au fost omorâți. Au lovit locul de două ori.”

Atacul are loc la mai puțin de o lună după ce un bombardament israelian a declanșat un incendiu mortal care a sfâșiat o tabără pentru palestinienii strămutați din sudul Gazei, stârnind o indignare internațională larg răspândită – inclusiv din partea unora dintre cei mai apropiați aliați ai Israelului – din cauza ofensivei armatei în extindere în Rafah.

CICR a declarat: „Proiectile de calibru greu au aterizat la câțiva metri de biroul și reședința Comitetului Internațional al Crucii Roșii vineri după-amiază. „Tragerea în apropopierea structurilor umanitare, ale căror locații sunt știute de ambele părți în conflict și care sunt marcate clar cu emblema Crucii Roșii, pune în pericol viața civililor și a personalului Crucii Roșii”.

„Anterior, câteva gloanțe rătăcite au ajuns în structurile CICR”, se spune. „Condamnăm aceste incidente care pun în pericol viața lucrătorilor umanitari și a civililor”.

Oficialii palestinieni din domeniul sănătății au declarat că în total cel puțin 25 de palestinieni au fost uciși în atacurile israeliene de vineri. Peste 37.400 de persoane au fost ucise în ofensiva israeliană din ultimele nouă luni, potrivit autorităților palestiniene din domeniul sănătății, alte mii de persoane fiind îngropate sub dărâmături și zeci de mii de răniți. Aproape întreaga populație de peste 2 milioane de oameni a rămas fără adăpost și se află în sărăcie.

CICR a făcut apeluri din ce în ce mai disperate ca Israelul și Hamasul să respecte dreptul internațional și să protejeze civilii prinși în mijlocul conflictului care a izbucnit odată cu atacul din 7 octombrie, cerând ambelor părți să facă mai mult pentru a proteja civilii. Președintele CICR, Mirjana Spoljaric, a spus că aceasta este „limita dintre umanitate și barbarie”.

Exit mobile version